Фотоизложба за Висоцки се открива в Сатиричния театър

На 22 май 2008 г. от 17 часа във фоайето на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще бъде открита фотоизложба "Владимир Висоцки. Таганка. Марина. Приятелите". Автор на експозицията е фотографът Валерий Плотников. Куратор е Сергей Терешин.

Изложбата е в рамките на Дни на Москва в София. Тя ще продължи до 10 юни 2008 г.

Владимир Висоцки е една от култовите фигури на 80-те години на ХХ век в Русия. Актьор в "Театъра на Таганка", поет, автор и изпълнител на песни, имащи огромен успех. Владимир Висоцки и "Таганка" – това са особени понятия в културния контекст от края на ХХ век.

Идеята на изложбата е да представи  Висоцки в театъра, но също и личностите от тази епоха около него и "Таганка": Юрий Любимов, Борис Месерер, Бела Ахмадулина, Жана Болотова, Николай Губенко, Ала Демидова, Валерий Золотухин, Вениамин Смехов, Леонид Филатов, Михаил Баришников, Евгений Евтушенко, Андрей Синявски, Едисон Денисов, Елем Климов, Хайнрих Бьол и кръга около литературния алманах "Метропол".

Специална част от изложбата е посветена на Марина Влади.

В продължение на последните три десетилетия на ХХ век, намирайки се в епицентъра на културния живот на Русия, Валерий Плотников създава антология на личности, превърнали се в символ на своето време. Владимир Висоцки е особена тема в творчеството на  Плотников и едва ли ще се намери друг фотограф, който, освен че е приятел на Висоцки, е създал и толкова обширна галерия творби, запечатали легендарния поет в живота и театъра.

Валери Плотников е роден на 20 октомври 1943 г. в Санкт-Петербург. Учил е в Художественото училище, а след това и в Художествената Академия. Завършва кинооператорско майсторство в ВГИК (Висшия Държавен Институт за Киноизкуство) през 1969 г.
Валерий Плотников се занимава професионално с фотография още от началото на 60-те години.
Първата му самостоятелна фотоизложба е в Дома на киното в Санкт-Петербург през 1976 г.
През 1999 г. излиза от печат първият му фотоалбум– "Чистосърдечна фотография. Моментална и завинаги”, а през 2003 г. като неговото продължение – албумът "Портрет на отминаващата епоха”.

През 2004 г. е публикуван третият фотоалбум "Висоцки. Таганка”.

Ето какво споделя Валерий Плотников:
"Запознах се с Владимир Висоцки в Санкт Петербург в киностудия "Ленфилм”, където имах практика като студент кинооператор, а Володя се снимаше в главната роля във филма "Интервенция”. По това време цялата страна познаваше гласа на Висоцки, всички слушаха песните му, но малцина знаеха лицето му. Тогава той беше известен само като актьор от "Театъра на Таганка", където, естествено, малцина го бяха гледали, а онези 2-3 филма, в които се беше снимал, набързо бяха свалени от киноекраните. Това беше много отдавна – 1967 г. Още в момента, когато се запознах с Володя, направих няколко кадъра буквално, докато беше на снимачната площадка на "Интервенция”. След това отидох на негов концерт и случайно направих толкова смешен и забавен кадър, че Висоцки силно се впечатли. Оказа се, че и при репортажно снимане може да се постигне пълноценен портрет. От този момент се сприятелихме и доста често общувахме. После аз се върнах във ВГИК да се уча, а Висоцки – в "Таганка” на работа. Именно той ме въведе в този театър, който стана моят първи и единствен театър в Москва, а "Таганка” в онези години беше най-трудно достъпният московски театър. За обикновения зрител да попадне в Театъра на Таганка беше истинско чудо. Беше празник, събитие."

Сподели в: