Фотографска изложба "Сияние в Сфумато" на Кольо Пейчев 03 – 17 юли

Откриване на фотографска изложба "Сияние в Сфумато" на Кольо Пейчев във Варна на 03 юли от 18.30 часав галерия Актив Арт във Варна (ул. Дунав 5). Изложбата ще можете да посетите от 03 до 17 юли 2012г..

Кадрите за тази фотографска изложба са заснети от автора в продължение на една година. Той е снимал цветята в собствената си градина, след което е преобразувал колорита от натурата в съвършени цветни композиции, “аз влязох в микро света на цветята и с окото на пчела успях да открия един нов свят на форми, багри, естетика, хармония, чудна красота и радост.” За постигане на целите си фотографът е използвал професионална техника – 100 мм. макрообектив, 32 диоптъра супер макролеща, рингова светкавица. Дистанцията ,от която са правени снимките е половин мм., а форматите, в които са разпечатани фотосите и са експонирани в изложбата 70/80 и 90/100 см.

Във всяка фотография е търсесено да се изведе само един единствен елемент от цялото, до степента на неговото най-високо ниво като класическа форма и да се придаде усещането за живопис – “Живо писане, писане с естествени природни багри. Природна дъга, сияеща в сфумато, една истинска фотографска живопис. Да разпадна колорита в макро снимането до едно сияние, излъчване, смегчаване на очертанията, беше непрекъснатият ми истински стремеж.” – споделя Кольо Пейчев.

За автора:

Кольо Пейчев е роден 1936 г. в с. Разделина. С фотография се занимава професионално от своята тридесетгодишнина, работил е като фотолаборант,фотограф и преподавател. Дълги години е завеждал Отдела за научна фотодокументалистика на Тракийският Университет в Стара Загора. Участвал е в създаването на архива на градската галерия в Стара Загора като е изработвал репрудукции на художествения фонд.
Участвал е в множество национални и международни пленери и конкурси, в които е печелил отличия. Представял е творчесвото си в над двадесет самостоятелни изложби в жанровете : портрет, пейзаж, тяло – балет, репортаж, абстрактна композиция. Темите, който е изследвал са микро света на камъка, дървото, хляба, земята, снега, а на последък и света на цветята.

Сподели в: