Фотографска изложба на Румен Койнов "Моята земя е Океана"

Българският фотограф Румен Койнов вече 12 години живее и снима в Бразилия. Последният му фотографски проект “Моята земя е Океана” гостува в София от 05 до 20 юни в рамките на Месеца на фотографията непосредствено след първото й представяне в Сао Пауло през март-май тази година.

Моята земя е Океана” започва с едно пътуване на автора до бразилското североизточно крайбрежие – в една вселена, граничеща в протежение на 8000 километра с Океана, където животът никога не се е отделял от водата.

Рибарите по тези места все още използват дървени салове с платна, наречени jangadi, за да влизат в океана и да изкарват прехраната си, а техният суров начин на живот се е запазил непокътнат през вековете. Интересно е да се знае, че саловете нямат нито мотор, нито гребла – всичко зависи от волята на вятъра и благоразположението на океана. Някои от тях се връщат същия ден, но има и такива, които прекарват 3-4 дни в открит океан. Екипажът обикновено е съставен от двама или най-много трима. Спят в трюм с 50см височина и риболовстват с дебело въже и кука – никакви модерни въдици – те са за туристите.

Кадрите на Румен Койнов разкриват по магичен начин поетиката, действителността и тайнствеността на тази, свързана с Океана, реалност, претърпяла твърде малко промени от зората на фотографията насам.

Съзнателното търсене на една ретро естетика, която авторът нарича “естетичен журнализъм”, създава още по-силно въздействие у зрителя и подчертава усещането за безвремие, което фотографиите на Румен излъчват.

“В свят, лишен от човечност и усещане за святост, фотографиите на Румен Койнов разкриват сакралното и тайнственото в последното тяхно убежище – природата. Творбите му са дело на неспокоен дух, който отказва да се примири с грешния път, по който върви светът; те са пълни с щедрост, живот и отдаденост на ценности, които сме изгубили, но които се излъчват от силата на водата, растенията и хората в тези поетични фотографии.”

Откриване и среща с автора: 5 юни ( вторник) от 19.00 часа в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център.

За автора:

Румен Койнов е роден в България през 1964 г. След като завършва обучението си в Техническия университет в София се премества заедно със съпругата си, музикантката Елена Койнова, в Пловдив. Тук той участва в многобройни изложби и успява да си изгради репутация като един от най-интересните млади фотографи.

Въпреки това, подобно на повечето си колеги, Румен трудно си изкарва прехраната в посткомунистическа България и през 2000 година решава да емигрира в Бразилия, където живее и до момента в бразилския град Манаус.

Сподели в: