Фотографии от Руско-турската война ще бъдат изложени в София

 На 24 април 2008 г. от 18.00 ч. в Националната художествена галерия се открива изложба на колекция от ранни фотографски изображения „Забравените фотографии от Руско-турската война 130 години по-късно”. Експозицията е под патронажа на Министерството на културата на Република България и за първи път събира заедно творбите на двама от основните хроникьори на тази война. Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев, а исторически консултанти са Радa Банялиева и Борислав Дряновски.

 Фотографиите на А. Д. Иванов са открити в Руския държавен архив за кино и фото документи. Те са подбрани от албумаЗабалканский поход”. От същия архив са включени и няколко фотографии, чиито автори не са известни. Целият масив от фотографиите, идващи от Руския държавен архив за кино и фото документи, са официално заплатени с право на експониране и публикуване, с цел популяризиране на изложбата и издаване на книга – каталог, съобщиха от министерство на културата.
 
Творбите на Франц Душек – придворен фотограф на Румънския княз Карол I, са открити и безвъзмездно предоставени за включване в изложбата в частния архив на Бърлич Маджуранис, Риека, от Борислав Дряновски.

 Фотографиите на двамата автори се допълват по великолепен начин. Те показват реалните участници и герои на тази война – от обикновения войник до висшето командване, в действителните условия на военните действия. В много от тях може да се открие „зародиша” на монументалните произведения на художника Верешчагин или италианския скулптор Арнолдо Цокки – автор на паметника на “Цар Освободител”.
 
Експозицията ще продължи до 15 май 2008 г.

 Текст към снимката: Франц Душек – “Негово височество император Александър ІІ със своята гвардия при обсадата на Плевен 1877 година”

Сподели в: