Формация Юлангело ще изнесе концерт в София по повод 10-годишния си юбилей

На 11 май 2008 г. от 13 часа в криптата на храм-паметник "Свети Александър Невски" формация Юлангело ще представи най-доброто от репертоара си по случай десетгодишнината си на сцена. Концертът ще бъде и промоция на последния албум на групата "Златна концертна програма". Дискът съдържа 24 от най-добрите песни на формацията.

В десетте години от съществуването си, групата има над 150 концерта в страната и чужбина и е записала 4 компакт диска.

В периода 1999-2003 година Юлангело участват в четири продукции за БНТ, а през 2000 г. правят музиката към няколко документални филма. През 2003 г. формацията участва на международния музикален фестивал “Сараевска зима”. Юлангело са  представяли България в престижния музикален фестивал “Пражка пролет” през 2005 г. В края на 2006 г. те участват в официалното събитие в белгийската столица "Денят на София в Брюксел", посветен на приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007г.  Те са едни от инициаторите на
     

На концерта на 11 май  2008 г. Юлангело ще изпълнят източноправославни песнопения и народни песни от различни региони на България. Особен акцент ще бъдат музикалните импресии, в които изпълнителите съчетават умело ортодоксалната певческа традиция с фолклорни елементи. Те ще използват в обработките си още кавал и перкусии – тъпан, клепало, кадилница и камбани.

Концертът се организира със съдействието на Националната художествена галерия. Входът е свободен.

Формация ЮЛАНГЕЛО е създадена като акапелно трио през април 1998 г. от трима бивши ученици на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”. Това са Юлиан Периклиев, участващ в последните музикални проекти на българската певица Диана Дафова в САЩ, Андрей Захариев – в последните години едно от лицата на БНТ и актьорът от Театъра на българската армия Георги Къркеланов, познат още от спектакъла "Охранители". От 2000 г. към формацията са привлечени Йосиф Герджиков – диригент и основател на Хенделовото общество за музика в България и Пламен Бейков – един от последните ученици на Борис Христов, завършил оперно изпълнителско изкуство в Кралския колеж за музика в Лондон. Освен тях в Юлангело участват Димитрий Гамбурцев – тенор, Костадин Генчев – кавал, Стоян Павлов (Стунджи) – тъпан и перкусии. Костадин и Стунджи са изпълнители и във формацията за етно-музика Булгара.

Сподели в: