Флейтист номер 1 в света дирижира Софийската филхармония

На 20 март от 19.00 часа  в зала „България“ ще се състои празничен концерт, посветен на деня на Франкофонията и 85-тия юбилеен сезон на Софийска Филхармония. Ценителите на класическата  музика ще се насладят на неверояното изпълнение на  виртуозните музиканти от Софийска филхармония и пианиската Мария Принц, под диригентската палка на маестро Патрик Галоа .
Още първата пиеса категорично отбелязва тези две събития. „Divertissement à la Française“ за флейта, пиано и оркестър на френския композитор Жак Дебриер, представя  световната си премиера  и е пиеса посветена на 85 – тата годишнина на Софийската Филхармония, като недвусмислено акцентира върху богатата френска музикална традиция.

"Избрах флейтата, защото нямах избор. Като малък просто я чух и се влюбих в нея, дори не знаех как се казва. Не е семейна традиция – баща ми свиреше на тромпет и пиано”, споделя Галоа

“Трябва да си актьор, да направиш музиката жива. Затова никога не свириш едно и също. Запомням определени концерти не защото съм свирил добре, а именно заради този контакт с аудиторията“ – допълва той .
 
Патрик Галоа принадлежи към поколението френски музиканти със значима интернационална кариера като инструменталисти и диригенти. Възпитаник на големия френски флейтист Жан Пиер Рампал, Патрик Галоа става соло флейтист на Националния оркестър на Франция на 21 годишна възраст и работи с такива гиганти на диригентското изкуство като Лорин Маазел, Ленард Бърнстайн, Сейджи Озава,Пиер Булез, Серджу Челибидаке. В 1984 година той напуска оркестъра, за да се отдаде на кариерата си като солист с изяви на всички значими световни сцени и гост на реномирани фестивали. Много от неговите записи за „Deutsche Grammophone“ и „Naxos“ имат култов статус. От 1990 година, когато основава оркестъра Academie de Paris, Патрик Галоа започва интензивна дейност като диригент с изяви освен във Фран- ция, също в Япония, Скандинавия, Италия, Португалия, САЩ и България като гост-диригент на реномирани оркестри. От 2003 до 2012 година той е главен диригент на Финландския Синфоничен Оркестър в Юваскюле (Финландия), с който реализира многобройни зву- козаписи за фирмата „Наксос”, отличени с такива престижни награди като Choc и Diapason d’Or. Като флейтист и диригент той има широк репетоар, в който съвременната музика има важно място.

 Редица произведения са написани за Патрик Галоа и изпълнени за пръв път от него.

Репертоарът на Патрик Галоа е изключително разнообразна и включва със силен вкус към съвременната музика.
Дуото  Патрик Галоа и Мария Принц  в последните 2 години изнасят многобройни рецитали в Австрия, Финландия, България. Особено успешни са ежегодните изявите в Карнеги Хол в Ню Йорк и в Лондон (Southbank Centre  и Barbican Centre) . Джефри Уилиамс от „Ню Йорк концерт ревю” характеризира тяхното музициране като „духовно сливане”, тяхния перфектен ансамбъл като „нещо над и извън нормата” и съчетанието на двамата музиканти като „притежаващо неограничен потен- циал”.
Дискът със сонати за цигулка от Волфганг Амадеус Моцарт, в обработката за флейта на Патрик Галоа издаден през февруари 2013 година от „Наксос” беше посрещнат възторжено от публиката и критиката. Марион Байер пише в www.klassik.com за „перфектния ансамбъл, изтънчената интерпретация и жизнерадостното изпълнение”. „Увертюра” говори за „успешен диск с красив звук, елегантност и виртуозност”. Райнер Ашемайер пише в „The Listener”че „резултатът е толкова красив, че не е възможно слушането да не достави висше удоволствие”.

За сезона 2013/2014 са запланувани концерти в Лондон (Barbican Centre 15.1.2014), Ню Йорк (Кар- неги хол-6.3.2014) с нова програма –Романс за флейта и пиано. През юни е заплануван запис на нов диск за Нак- сос –Вариации оп.105 и 107 от Лудвиг ван Бетховен, а през юли концерт в рамките на академията Chigiana в Сиена.

 Втората част на програмата е посветена изцяло на творчеството на двамата най-изявени представители на импресионизма във френската музика – Клод Дебюси и Морис Равел. В това произведението с програмно съдържание композиторът има широко поле за експерименти ране с тембри, звукови ефекти и оркестрови похвати. Резултатът е съвършенство!
С прочутите сола на тази пиеса Патрик Галоа печели нестихващи овации по световните сцени в периода си на оркестров соло флейтист.

Програмата включва още:       
Жак Дебриер – “Divertissement a la Francaise” за флейта, пиано и оркестър – световна премиера
Франсис Пуленк – Концерт за пиано и оркестър – първо изпълнение в България
Клод Дебюси – . Прелюд“Следобедът на един фавн”
Морис Равел – “Sheherazade”, ouverture de feerie
Морис Равел – Испанска рапсодия

Диригент и солист: Патрик Галоа, Франция
Солист:Мария Принц, пиано

Сподели в: