Фламенко фиеста в София

На 29 май 2007 г. в рамките на годишния фестивал Джаз +, зала 1 на НДК ще се изпълни с картини от фламенко. София ще стане един от световните градове, усетили страстта на фламенкото с българската премиера на спектакъла “Dibujos” (Картини) на прима балерината Белен Майа.

Силуетът на Белен Майа е познат на любителите на фламенкото от плаката на филма “Фламенко” на Карлос Саура. Нейното изпълнение във филма е едно от най-запомнящите се – соло и в дует с Хоакин Грило, познат на българската публика от септета на Пако де Лусия.

“Dibujos” е представление на секстета на Белен Майа. В него участват Белен Майа – танц и хореография, Хесус Васкес – вокал, Ла Тремендита – вокал, Хосе Луис Родригес – китара, Ана Кали и Ванеса Суарес – пляскане с ръце.
Коя е Белен Майа? – Дъщеря на легендарните танцьори Марио Майа и Кармен Мора. Родена е по време на турне на родителите си в САЩ през 1966 г. Започва да се занимава професионално с танц на 18 годишна възраст, като се обучава при Роса Наранхо, Мария Магдалена, Пако Ромеро, Гойо Ромеро, Манолете, Ел Гуито, Кармен Кортес и Ла Тати. След няколко месеца започва да танцува в Националното училище за балет “Мария де Авила”. След година решава да се премести в Севиля, за да се потопи в духа на фламенкото и да пие от извора. Скоро постъпва в трупата на Марио Майа и само след три години става прима балерина. Междувременно младата Белен Майа натрупва опит в севилските таблао “Лос Гайос” и “Ел Патио”.

Скоро Белен напуска Марио Майа, за да сформира своя трупа и да намери своя стил. Шест месеца работи в “Ел Фламенко” в Токио, където по това време танцуват фламенко артистите – Алехандро Гранадос, Йоланда Ередиа, Хесус Торес.

След като се връща от Япония Белен Майа стартира като прима балерина в наново сформираната трупа “Андалуса де Данса”. Танцувала е с фламенко колоси като Манолете или Алехандро Гранадос, а впоследствие е солист и първа танцьорка в представленията на трупите на Кармен Кортес и Марио Майа.

Междувременно се усъвършенства в Италия, Германия и Англия в областите на класически, индийски и съвременен танц, и се превръща в една изключителна танцьорка, която съчетава традицията и класицизма с естетиката на модерното танцово изкуство.

Днес Белен Майа е редовен преподавател по време на годишния Фестивал на Херес – най-големият фламенко фестивал в Испания, важна част от който са курсовете по фламенко танц, а нейното представление “Dibujos” (Картини) обикаля света при невероятен успех.

Сподели в: