Фламенко танцът на Давид Перес в спектакъла “Puntal”

В началото на месец март в София ще гостува един от най-експресивните фламенко танцьори и хореографи на съвременната сцена – Давид Перес. Артистът идва директно от Андалусия, за да представи своето изкуство на българската публика. Давид Перес ще посети София за трети път, за да проведе едноседмични курсове по фламенко танц, но сега за първи път ще има въможност да покаже свой спектакъл на наша сцена.

Puntal”(“Опорна точка”) е едни спектакъл, роден от естествената творческа потребност и от най-дълбоките кътчета на артистичната душа на танцьора Давид Перес. Без излишна преднамереност и драматургия, талантливият танцьор разчита на изразни средства и чувства, които се считат за стабилна вътрешна опора на артиста въобще. Спектакълът се ражда от емоцията, която извира от недрата на фламенко изкуството – именно от онази негова чувствителност, която го отличава от останалите.

От неговото а и б.

От неговите експресивни средства.

От неговите движения.

От неговата тъга.

От неговите жестове.

Чрез трите опорни точки на фламенкото – пеене, китара и танц.

Трите опопрни точки, които са есенцията на танца на Давид Перес.

Гласът, чрез който вибрират сетивата му. Китарата, която вдъхва живот в тялото му и танцът – неговият език, чрез който свободно и в пълнота разкрива истинския си потенциал. И го показва така, както той може. Диво, неподправено, нежно, красиво.

Спектакълът “Puntal” е един класически прочит на фламенкото, с почит към традицията и представяне на най-представителните песенни и ритмически форми. С него на сцената ще бъдат китаристът Мигел Перес и певицата Инмакулада Риверо.

Давид Перес започва да се занимава с фламенко танц отрано като първоначално се обучава в школите на Маноло Марин, Алеханро Гранадос и Мануел Бетансос. Този начален, подготвителен етап завършва със специфична интензивна работа при известните хореографи Рафаел Кампайо и Хосе Гранеро.

През 1996 г. Давид Перес слага началото на професионалната си кариера с участието си в балета Al-Guadaira, участва с изпълнения в най-известните заведения със сцена, т.нар. tablaos като Ла Каса де ла Мемориа в Севиля, Каса Патас в Мадрид, а днес вече изнася своя спектакли на най-престижните форуми като Фламенко фестивала в Херес де ла фронтера, Фламенко биеналето и Ларачи Фламенка в Севиля, Фламенко фестивала в Ним, и др. Пътува из цял свят като танцьор в редица спектакли на Хавиер Латоре, Мануела Караско и Хавиер Барон, а освен това изнася и семинари, тъй като е убеден, че фламенкото може да бъде възприето и изразено навсякъде по света. Именно по този начин Давид придобива опит и наблюдение как се възприема фламенкото в страни като Тайван, Китай, Япония, Франция, Холандия, САЩ, Мексико, Дубай и много други. Още при първото си гостуване у нас той се убедил, че испанците и българите имат сходни характери, затова и тук се чувства добре.

Давид Перес ще бъде една седмица в София от 4 до 10 март и всеки желаещ може да пие от извора и да се запише на различни нива уроци по фламенко. За повече информация http://flamencobg.com

Давид Перес ще представи спектакъла Puntal на 9 март в София Лайв Клуб от 20:00 ч. Билети се продават в мрежата на Тикет Плюс, в "Дюкян Меломан" и в Интернет на www.ticketplus.bg. Билетите са с цена 30 лв при предварителна продажба и 35 лв на врата в деня на концерта.

Сподели в: