Фламенко дивата Конча Буйка с концерт в София

Испанската фламенко дива Конча Буйка, която сп. „Тайм” обяви за един от най-великите гласове на нашето време, ще има концерт у нас на 17 април в зала 1 на НДК. Концертът е по повод на испанското председателство на Европейския съюз. 

Само два месеца след излизането си през ноември 2009 албумът “El Ultimo Trago” (Последно питие) на Буйка и легендарния кубинец Чучо Валдес се превърна в един от най-добрите албуми за 2009 г. Феноменалният глас на бутовничката на фламенкото и звукът на най-елегантното пиано, идващ изпод пръстите на виртуозния Валдес, веднага грабнаха  сърцата на слушателите. 

Съвместният проект на двамата големи вече обира престижни награди. Испанският еквивалент на Грами – „Премиос де ла музика” ги номинира двойно – за най-добър албум и най-добър музикален продуцент. Заслуга на продуцента Хавиер Лимон са брилянтните аранжименти в албума – комбинация от кубинска музика и джаз импровизации, умело украсени с фламенко ритми. “El Ultimo Trago” влезе и в класацията на американската радио мрежа NPR. Там заема достойно място сред десетте най-добри джаз албума за 2009, подбрани от аудиторията на NPR.
   
И „National Geographic” включи албума сред десетте най-любими за 2009. Критерият, според който са определени фаворитите, е един единствен и  „абсолютно субективен и ненаучен” – просто това са най-слушаните в офиса им през изминалата година. Сред останалите в челната десeтка са Justin Adams & Juldeh Camara, BLK JKS, Céu, Baaba Maal и др. За финал National Geographic казват, че “El Ultimo Trago” наистина им е легнал на сърцето” и “това е може би най-любимият им запис за 2009 г”.
    
В момента испанската фламенко дива е на световна обиколка в подкрепа на албума. Турнето й е изключително натоварено и кръстосващо между Европа и САЩ и Латинска Америка.
   
Уникалните данни на Конча Буйка я правят изключително търсена и на модния пазар.  „Marie Claire”, „Vogue”, „ELLE” се надпреварват да правят нейни фотосесии и интервюта. Може би затова защото Буйка е  пример за това, как се променя и обединява светът в наши дни – гласът й е типично испански, кожата й е черна, а музиката й събира енергия от три континента – Европа, Африка и Латинска Америка. Освен  фламенко, пее джаз, фънк, кубинско болеро, копла, танго и болерия.

Родена е в Палма де Майорка, в семейство, чийто корени са в Екваториална Гвинея. Горещата й африканска кръв внася необикновена страст и темперамент в нейното фламенко. Веднъж чута, Буйка не може да бъде забравена никога. Когато я видиш, веднага усещаш, че си в присъствието на рядък талант. Тя е крехка и грациозна жена, излъчваща огън и страст. От нея, като от вулкан, изригват вълнения и чувства, оставящи слушателите без дъх. Публиката се прикланя пред нейните завладяващи  интерпретации на известните песни “La boheme”,  “ Volver volver” feat. Javier Limon, "La Falsa Moneda", "No Habrá Nadie En El Mundo". Сред последните й хитове е дуетът  й с Нели Фуртадо „Fuerte”.
   
El Ultimo Trago се разпространява на българския музикален пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.
Билети за концерта се продават в системата на www.eventim.bg, мрежите на Германос, магазини Пикадили и  на касата на НДК.

Сподели в: