Философска закуска за деца: "У дома и в квартала"

На 16 януари, от 11:00 г. в галерия "Кредо Бонум" изложбата "Деца рисуват дом" ще приключи с Философска закуска на тема "У дома и в квартала".

Авторът на книгата Зорница Христова ще разговаря с децата за това какво значи „да се чувстваш у дома си”? С какво правилата „вкъщи” са различни от правилата „навън”? Крепост ли е домът ти и кой го обсажда? Има ли домашни „закони”? А може ли улицата да бъде уютна? Има ли хора, за които улицата е дом? Коя част от дома е всъщност и част от улицата? и какво прави архитектурата с нас?

Ще има и от традиционните за Философска закуска канелени кифлички.

Вход свободен.

Още за книгата "Блок № 4" на издателство "Точица", художник Юлиян Табаков:

Сериозни въпроси са в основата на книгата, като:

Какво означава детството ти да мине в панелен блок? Може ли архитектурната среда да те направи по-щастлив или по-нещастен? Може ли да възпита някакви качества или да потисне други? Какви? Възможен ли е при тези обстоятелства контактът с природата, общуването със света, който не е само човешки? Трябва ли да запазваме хуманността си, чувствителността си към средата само за „определените за целта места“ като паркове, галерии, театрални зали?

Какво е мястото на страха в това детство? А какво е мястото на въображението в тази на пръв поглед лишена от въображение среда? По какъв начин може въображението да я очовечи, да я допише – или да даде идеи за нейната промяна?

Сподели в: