Филм, театър и анимация заплитат „Празна история” в НДК

Уникално съчетание между филм, театър и анимация представя компанията Forced Entertainment, наречена най-великата експериментална компания на Обединеното кралство (в-к „Гардиан”) . Спектакълът може да се види в кино „Люмиер”, НДК на 6 юни от 19.00 часа.

„Празна история” (Void story) e мрачна и едновременно комична съвременна приказка, в която актьорите седят пред микрофони, прелистват страници, озвучават на живо стрелби, дъжд, смущения в телефонните линии… На сцената нахлуват видео образи – кадри от една невъзможна филмова версия на безподобния сценарий на Тим Етчълс.

Ким и Джаксън губят апартамента си и се опитват да избягат от въоръжените специални части в подземните канали. Изгубени в пустошта, в съмнителни и потайни лунапаркове, двамата герои пътуват към сърцето на дълбоката нощ.

Текстът е на Нейдън и Тери О`Конър. Дизайнът е дело на Ричард Лоудън, а звука и музиката – на Джон Ейвъри. За осветлението се грижи Найджъл Едуардс, а изпълнители във фото-колажите са Ражни Шах и Крис Уилямс, Кайа Фрийман, Найджъл Едуардс, Джим Флечър, Боб Кларк, Уил Уагхорн, Влатка Хорват. Времетраенето е 80 мин. и включва субтитри на български език.

След спектакъла актьорите от „Forced Entertainment” ще се срещнат с българската публика.

Билети на билетен център, НДК.

Събитието е част от Световен театър в София и е включено в програмата на Салон н изкуствата, НДК. В партньорство с Британски съвет и с подкрепата на Столична община и Международен театрален фестивал „Варненско лято”

„Празна история” е проект на Forced Entertainment, създаден за фестивала SPILL 2009, Лондон с подкрепата на Tanzquartier – Виена и Tate Media.

Компания „Forced Entertainment” е основана през 1984 г. и повече от четвърт век има репутацията на новатор в съвременния театър. Нейни спектакли са представяни на всички водещи европейски и световни фестивали, а историята и стилът на компанията се изучават в училищата по изкуство.

Седмото издание на „Световен театър в София” се осъществява в партньорство със Столичната община и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска Столица на Културата 2019, Министерство на културата, Британски съвет, Институт Сервантес, Чешки културен център.

Допълнителна информация за спектаклите от програмата на “Световен театър в София” ще намерите тук.

Сподели в: