Филм представя уникален графит част от проект за опазване на царския орел в България

Филмът разказва историята на уникалния 20 метров графит, който вече краси фасадата на 32 СОУ в София. На гигантската рисунка са изобразени царски орли – световно застрашен вид, който е изправен пред изчезване от българската природа. Графитът е дело на четирима млади графити артисти140 идеи – и е реализиран по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Създаването на графита и видеото са част от проекта LIFE+Опазване на царския орел и ловния сокол” на БДЗП. У нас са останали едва 23 двойки от тази величествена и в миналото широко разпространена птица. Затова усилията на БДЗП са насочени към опазването на царския орел, на местата, където се среща и елиминиране на заплахите пред орлите.

В рамките на проекта се осъществява сателитно проследяване на 21 млади царски орела, охраняват се най-застрашените гнезда, засаждат се тополи, които са предпочитаните дървета за гнездене на орлите, прави се изкуствено подхранване на птиците, изолират се най-опасните електрически стълбове в близост до местата, където живеят, работи се с фермери, ловци и много други.

Можете да видите филма тук: http://www.youtube.com/watch?v=vjT8vMMVCzo&feature=youtu.be

Сподели в: