Филм на Даниела Костова ще бъде представен утре вечер в София

Представянето на филма на Даниела Костова "Тяло без органи. Български бар” ще се състои утре от 19 часа в "Червената къща". Ще има и дискусия върху институционалния, официалния и реалния образ на България в Манхатън (САЩ), в която ще участват  писателят Алек Попов и Живка Валявичарска – преподавател в катедра "Реторика" на Калифорнийския университет, Бъркли.

Филмът на Даниела Костова проследява опита за идентификация с "нещо българско” в мултинационалната смесица от хора, народности, раси и субкултури в Ню-Йоркския ъндърграунд. Провокира ни да мислим за българщината, за високата и ниската култура и за институционалното разбиране за българско културно представителство в чужбина.

"Тяло без органи. Български бар" (Body without Organs. Bulgarian Bar) е документален филм, занимаващ се с идеята за хибридизация на идентичността в условията на глобално живеене. И по-специално живеенето в мултикултурния контекст на Ню Йорк.

Обект на изследване е българската култура в най-широкия смисъл и как тя се променя и представя извън границите на държавата през последните две десетилетия. "Тяло без органи. Български бар" представя модел на живеене в мултикултурен и глобален свят, където не е задължително опазването на границите, националните устои и традиции.

Участници във филма са Eugene Hutz от нашумялата джипси-пънк група Gogol Bordello и турбо диджея от Българския бар в Ню Йорк Сити Жоро-Боро.

Даниела Костова е български артист, но живее и работи в САЩ. Проектите й се занимават с теми като география и културна репрезентация, създаване и преминаване на социокултурни граници, проблеми на общуването, базирайки се на изследвания в областта на критическата теория, културологията, антропологията и културната география. В работата си Даниела използва видео инсталация, пърформанс и документален филм.

Сподели в: