Филм за чешкото правосъдие в Чешкия културен център

На 30.01.2008г. от 18:00 ч. в Чешкият културен център (ул. “Раковски” 100) ще се представи документалния филм на режисьорката Кристина Влахова – "Каузата Ухерске Храдище или още един епизод от историята на съвременното чешко правосъдие" (2006 г., 57’). Филмът печели наградата “Трилобит” на Съюза за кино и телевизия в Чехия.

С филма си Кристина Влахова обръща внимание на чешките полит-затворници. Проследява събитията около т.нар. кауза “Ухерске Храдище”. В местния затвор , построен още по времето на Мария Терезия, от края на 50-те до началото на 60-те години са затворени и измъчвани полит-затворници от Моравския край. Следователите от Ухерске Храдище се славят като най-жестоките в цялата страна. Фактите и свидетелствата говорят за използването на физически и психически натиск, дори за мъчения с електрошок. След десетгодишно разследване резултатът е помилване на бившия следовател от ДС Владимир Завадилек, който единствен от тримата главни обвиняеми застава пред съдия. Другите двама – Алойс Гребеничек и Лудвик Хлавачка, поради “влошено здравословно състояние” никога не се явяват в съда.

В разговор с адвокати, бивши правосъдни министри, затворници и участници в първомайските тържества режисьорката разсъждава за причините, които пречат за осъждането на обвинените лица. Показаните факти помагат поне в някаква степен вината на престъпниците – продукт на комунистическия режим, да стане обществено достояние. В документалния филм Власта Парканова, министър на отбраната на ЧР, казва: “Днес вече не става дума за това да поставим тези старци зад решетките, по-важното е да ги признаем за виновни”.

(филмът е с английски субтитри)

Сподели в: