Филм за принцеса Даяна е в програмата на Киномания 2013

Киномания 2013 идва в любопитна програма. Билетите за прожекциите в зала 1 на НДК са в продажба от 18-ти октомври. Ето някои от акцентите:

Иконом на седем президента” (The Butler) е сред горещите предложения. 34-годишната служба на Юджийн Алън, работил като иконом в Белия Дом, е художествено интерпретирана от режисьора Лий Даниълс („Прешъс”). Ролята се изпълнява от Форест Уитакър, а името на героя е променено на Сесил Гейнс. Сесил е задкулисният свидетел на всички властови игри, в които са въвлечени президентите от Дуайт Айзенхауер до Роналд Рейгън. Лентата е с участието на цяла плеяда известни личности като: Опра Уинфри, Марая Кери, Джон Кюсак, Джейн Фонда, Куба Гудинг-син, Лени Кравиц, Ванеса Редгрейв, Робин Уилямс и др. Филмът беше три седмици начело на американските бокс офис класации.

Друг биографичен филм – този за живота на принцеса Даяна, също е включен в афиша на тазгодишната Киномания. Режисьорът Оливер Хиршбигел се фокусира върху последните две години от живота на уелската знаменитост –до трагичната й смърт през 1997 г. В ролята на „принцесата на народа” се превъплъщава деликатната Наоми Уотс.

Почитателите на седмото изкуство ще могат да видят и „Петата власт” (The Fifth Estate) на режисьорът Бил Кондън, основан на книгите „Уикилийкс отвътре“ от Даниел Домшайт-Берг и „Уикилийкс“ от Дейвид Лий и Дюк Хардинг. Сензационните разкрития на почти милион секретни документа превръща сайта в медия със световно влияние. Филмът проследява възхода на Джулиън Асанж – създателят на „Уикилийкс“ и последвалият раздор с най-доверения му сътрудник. „Петата власт” откри фестивала в Торонто тази година.

Не е за изпускане и „Истинският Люин Дейвис” (Inside Llewyn Davis) – новият шедьовър на братята Коен, разказващ за седмица от живота на млад певец, който така и не успява да наложи таланта си. Филмът грабна голямата награда на журито в Кан, а актьорският състав включва Оскар Айзък, Кери Мълиган, Джон Гудман, Гарет Хедлънд и Джъстин Тимбърлейк.

В програмата е и най-новото предложение на Уди Алън „Син жасмин” (Blue Jasmine), разказващ за изпаднала в криза дама от нюйоркския хайлайф. За виртуозното си изпълнение във филма прекрасната Кейт Бланшет е „спрягана” за Оскар през 2014 г. Партнират й Алек Болдуин, Сали Хоукинс и Питър Скарсгард.

Билетите за хитовите заглавия в зала 1 на НДК ще бъдат пуснати на 18-ти октомври (петък). Става въпрос за филмите „Иконом на седем президента”, „ Принцеса Даяна”, „Истинският Люин Дейвис”, „Син жасмин”, „Великият майстор”, „Петата власт”, както и „Зад свещника”. Цените са от 10 и 12 лв., а за пенсионери и учащи – 8 лв.

Киномания 2013 започва на 14-ти и ще продължи до 28 ноември. За 27-ти път киномаратонът ще предложи най-горещите и атрактивни заглавия за последните две години. Традиционно в селекцията са включени чисто нови, непоказвани у нас заглавия, оценени вискоко от престижните кинофестивали по цял свят.

Сподели в: