Филм за Леа Иванова с престижна награда в Москва

Най-новият филм на Радослав Спасов „Пеещите обувки”, спечели специалната награда на журито  "Сребърен Георги" от  38-ия Международен кинофестивал в Москва.

 „Радвам се, че за втори път участвам в този международен филмов форум – каза Радослав Спасов от сцената. – Първия път обаче ми беше значително по-лесно, защото тогава актрисата (Весела Казакова, б.ред.) получи наградата, а аз седях в залата и й се радвах. За мен изминалите десет години, през които снимахме „Пеещите обувки”, е вид наказание и изпитание. Беше тежко – загина моя колежка. Но съм щастлив, че успях да го завърша и да го покажа в Москва.”

„Пеещите обувки” преди осем години бе представен в програмата на София Мийтингс с работно заглавие „Момичето от площад Славейков”.  В продължение на години проектът търси подкрепа и финансиране от различни национални и международни институции. Сценаристи са Радослав Спасов и Георги Данаилов. Във фокуса на техния разказ е една основна тема – духовната драма като цена за оцеляването  на таланта. Но преди всичко, това е филм за голямата любов, между двама изявени артисти, преминали през огромните изпитания на едно сложно време.

След края на студената война и на тоталитарната власт в България композиторът Еди Казасян открива, че починалата му съпруга, певицата Леа Иванова, оцеляла от комунистическите лагери, е била принудена да работи за тайните служби. Досиетата в архива на Държавна сигурност и дневника й от детските години разкриват сложния път на устремената към голямата сцена артистка и натрапения й от системата „втори живот”. Разкъсван от съмнения, че животът му е бил дирижиран, неистински, Еди преживява  отново в самотата си тяхната любов и кариера, опитвайки се да намери мястото си в този житейски пъзел.

Филмът е базиран на ключови моменти от творческата и личната история на известната в средата на миналия век българска певица Леа Иванова. Продуценти на „Пеещите обувки” са Гергана Станкова (Менклипс) и Радослав Спасов (Канина филм), като копродуценти се включват Дрийм Тийм Филмс и Дрийм Тийм Продъкшънс. В ролите зрителите ще видят Рая Пеева, Борислав Чучков, Юлиян Петров, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова, Александър Алексиев и др. Филмът е реализиран с подкрепата на ИА Национален филмов център, Столичната община, Българската национална телевизия и Националния дворец на културата.

Сподели в: