Филм за геноцида в Конго прожектират в Чешки център

Започват пролетните прожекции на Международния фестивал за документални филми за човешки права. Къщата за човешки права ви кани на 15 април от 18 часа в Чешки център на ул. Раковски 100 (до Театър на армията) на прожекцията на филма "Най-великото мълчание: Изнасилвания в Конго" / The Greatest Silence: Rape in the Congo, реж. Лиса Джаксън / САЩ / 2008 / 77 мин., за да станем свидетели на престъпление срещу човечеството.

Автентични кадри от гражданската война в Демократична република Конго разкриват един от най-продължителните и забравени конфликти в света. Шокиращи са изповедите на няколко от стотиците хиляди момичета – жертва на масовите изнасилвания, впоследствие прогонени от обществото и семейството.

Филмът е носител на специалната награда на журито в документалния конкурс на световноизвестния фестивал „Сънданс” през 2008 г.

Дори и да смятате, че тези събития са далеч от вас и не ви засягат, може да се присъедините към подписката за призив към Европейската комисия да предприеме действия за защита на невинни момичета и жени, които са жертви на безсмислена гражданска война, която служи на икономически интереси на развитите страни. Дори и да мислите, че вие нямате нищо общо с тази трагедия, грешите, защото всички ползваме продукцията на фирми, които заради инвестиции в африканската страна потулват геноцида в Конго.

Сподели в: