Филм, дискусия, лекция и вкусна храна за Световния веган ден

На 1 ноември се отбелязва Световния веган ден. В България са планирани различни събития в няколко града: София, Варна, Плевен, Перник и Велико Търново. Организатори на проявите са различни – на места събитието е от Българско вегетарианско общество, а другаде – от местни привърженици на здравословния начин на живот и хранене. Проявите навсякъде са отворени към всички, независимо от начина им на хранене.

Накратко:
Веганите са хора, избрали да не ядат месо и млечни продукти по различни причини, които много често се преплитат и наслагват: етични, хуманни, екологични, здравословни, духовни, религиозни и др. Първото веган общество е учредено на 1 ноември 1944 г. в Лондон. Думата "веган" е въведена от Доналд Уотсън и произлиза от трите първи и последните две букви "vegetarian". Той става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Умира през 2005 година.

Кратка програма на честванията по градове:

София
Лекция, кулинарна демонстрация, вкусна веган храна и премиерната прожекция за България на документалния филма "Живей и ги остави да живеят". Във филма няма кадри на насилие към животни, но показва скритата страна на една кървава индустрия. Подходящ е за всички възрасти. Вход свободен. Ще има щанд за закупуване на готови ястия. На входа на залата ще има кутия за дарения за Българско вегетарианско общество.Място: ресторант Hany&Yany.

11:00 – Начало със свободни разговори
12:00 – Кулинарна демонстрация с въпроси и отговори за здравословния аспект на веганството – от Яна Данаилова и Хани Таук
12:30 – Разговори и хапване. Осигурена веган храна на място ще има на бюфетен принцип (от приятелски веге ресторанти и кухни) и поръчка от готвени на място ястие, смути и салата.
13:30 – Дискусия на тема "Веганството като будителство" с Димитър от Vegan Holistic
15:00 – Прожекция на филма "Live And Let Live" / "Живей и ги остави да живеят" в превод на български от Митко от Vegan Holistic.

Варна
Начало на празника – 16:00 ч. в Жасмин Тий Хаус с похапване на вкусна храна.
Между 17:00-17:30 ч. ще се състои премиерна прожекция за България на документалния филм "Живей и ги остави да живеят ". Във филма няма кадри на насилие към животни и е подходящ за всички възрасти. Вход свободен за филма.

Плевен
На 30 октомври, петък, от 19:00 ч. в Хумус хаус ще се състои среща с Цветанка Бернар за тримесечния й престо в китайски манастир и преживяванията й в Храма на безсмъртието.

Перник
Приятелска веге среща от 15:00 ч. в пицария "Сан Марко". С резервации.

Пловдив с две събития
1. Кратка лекция за веганството и празнична дегустация на веган меню, на 1 ноември, от 12:00 ч. в "Златната круша" от Дорина Тошева – майстор веган готвач. С куверти.

2. В клуб "Нещото" на 31 октомври, от 14:00 до 17:00 ч. ще има вкусни веган почерпки, а от 15:30 ч. ще се прожектира филма "Живей и ги остави да живеят". Вход свободен, с дарения.

Велико Търново
На 1 ноември, неделя, от 17:00 до 19:00 ч. в ТАМ, Марно поле 2а ще се състои честване на Световния веган ден с програма:
16:00 – Представяне и дегустация на продукти, представяне на натурални сапуни.
16:45 – Прожекция на филм "Живей и ги остави да живеят" ("Live and let live"). Филмът проследява промените на няколко съдби чрез преосмисляне на всекидневните избори, които всеки от нас прави. Промените обхващат възгледите за здравето, етиката, екологията и… Във филма няма кървави сцени и е подходящ за всички възрасти.
18:00 – Среща и дискусия със специален гост, който засега се пази в тайна.

Повече за филма:
"Живей и ги остави да живеят" – документален филм за Световния ден на веганите

Автор на снимката: Българско вегетарианско общество

Сподели в: