Филмът "Урок" тръгва по екраните на 15 май

Дългоочакваният филмов дебют на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок” излиза на български екран на 15 май. Филмът ще бъде разпространен в киносалоните в цялата страна. Междувременно българските зрители могат да видят филма на две специални прожекции на 8-ми и 9-ти март в Дома на киното, като част от Международния конкурс на София Филм Фест, в който „Урок” се състезава за Голямата награда на фестивала.
 
Освен своето разпространение в България, филмът продължава  пътешествието си и по световните екрани. От днес,  4-ти март, лентата тръгва в редовно разпространение в САЩ и с това „Урок” става един от малкото български филми, които имат показ в търговската кино мрежа на американски екран. Лентата е откупена за разпространение още във Франция, Испания, Бразилия, Япония, Румъния, Македония, Албания, Гърция, Литва, Латвия, Полша, Унгария, Холандия и Швеция.
Ново признание за филма е участието му в Официалната конкурсна програма на международния кинофестивал в Люксембург, където специални гости са актьорите Маргита Гошева, Иван Бърнев и Иван Савов. Отново през март „Урок” ще бъде част от секцията „Ново европейско кино” на филмовия фестивал в Гуадалахара, Мексико и ще участва в Официалния конкурс на международния кинофеставал във Вилнюс, Литва.

За филма:
 
"Урок" е дебют на сърежисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Ролите се изпълняват от актьорите Маргита Гошева, Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов, Андрея Тодорова. Оператор е Крум Родригес.
 
Млада учителка трябва да се справи с поредния проблем в класа – има крадец сред учениците. Тя е уверена, че ще разкрие кой е и ще му даде "добър урок". Но в личният й живот нещата също стигат критична точка. Заради дългове има опасност да отнемат дома на семейството й. Пред нея стои дилемата дали да наруши принципите си…
 
„Урок” е първата част от трилогия за днешното състояние на българското общество.
 
Световната премиера на „Урок” се състоя на престижния фестивал в Сан Себастиян, където филмът грабна наградата за най-добър дебют в международния конкурс. Последващите награди от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Гьотеборг, Солун, Анже (Франция), Куенка (Еквадор), както и от фестивалите Молодист (Украйна) и Златна роза, правят филма едно от най-успешните заглавия в българското кино от последните двадесет години. Фестивалните участия на филма наброяват над 20.
 
„Урок” е създаден в копродукция между „Абраксас Филм”, „Скрийнинг имоушънс”, „Литъл уинг” (България) и „Граал Филмс” (Гърция). Световен разпространител – Wide International. Разпространител за България – „Скрийнинг имоушънс”.
 

Сподели в: