Филмът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" разплака варненци

Филмът на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” по романа на Илия Троянов спечели зрителите на варненската си премиера в рамките на Фестивала на българското игрално кино „Златната роза” в събота. Пълната зала на Фестивалния и конгресен център плачеше и се смееше заедно с героите на Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутофчиев, Ани Пападопулу и не спря аплодисментите до края на филналните надписи в очакване на създателите на филма.

По същото време на церемонията по връчването на наградите на Международния кинофестивал в Цюрих „Светът е голям” получи Наградата на публиката. Тя бе връчена на швейцарския дистрибутор на филма Феликс Хашлер, който закупи правата за киноразпространение в страната си веднага след прожекцията му в рамките на фестивала. Това е втората награда на публиката за филма след София през март, но за първи път „Светът е голям” получи признанието на зрителите в западноевропейска държава.

Поканите от международни фестивали продължават да валят. Поредната е от индийския кинофестивал в Гоа за края на ноември. Продуцентите трудно смогват с международните си филмови копия и ще са принудени да избират между многото желаещи да включат филма в програмата си.

Филмът тръгва в българските киносалони на 10.10, разпространяван от Александра Филмс. Първите градове, в които ще бъде показан, са София, Варна и Велико Търново.

Премиерата във Варна ще се запомни и с незабравимото парти с участието на Стефан Вълдобрев и приятели, организирано от „Арт Фест” и „Арт Офис” със съдействието на Nu Boyana Film, Sofia Auto, Janeson, Дамяница („No Man’s Land”).

По време на партито в оспорван мач беше разиграна табла между „Отбора на „Светът е голям…” и „Отбора на останалия свят”. Капитан на отбора на „Светът е голям…” беше Стефан Вълдобрев, а след участниците бяха режисьорът Стефан Командарев, продуцентът Стефан Китанов, актрисата Ана Пападопулу, операторът Емил Христов, изпълнителният продуцент Владимир Андреев. Срещу тях играха запалени табладжии от „останалия свят”, сред които майсторът на соло-китарата Иван Лечев, операторът Радослав Спасов, Геновева Димитрова – киновед и член на журито на „Златната роза”, Ирина Канушева от Националния Филмов Център, директорът на Фондация „Арт Офис” Калина Вагенщайн, актьорите Марта Вачкова, Жана Караиванова и Николай Ижков. Отборната победа беше заслужена съвсем неслучайно от отбора на „Светът е голям…” – екипът все пак провежда усилни тренировки в продължение на 8 години по време на подготовката и снимките на филма. В „мача на вечерта” между хвърлилите най-големи зарове Стефан Китанов (от Отбора на „Светът е голям…”) и Джими (от Отбора на останалия свят) индивидуалната победа беше изтръгната от Джими, който щастлив си тръгна с красивата табла, която спечели!

Сподели в: