Филмът "На крачка от смъртта" с премиера в България

Новият филм с участието на сър Бен Кингсли "На крачка от смъртта" е с премиера и у нас. Идеята за британската продукция с оригинално заглавие "50 Dead Men Walking", е заимствана от шокиращата биография на Мартин Макгартленд.

Историята във филма е за младо момче от западен Белфаст в края на ’80-те години, което е вербувано от британската полиция да шпионира ИРА. Успява да се издигне като доброволец в ИРА, докато подава информация на британския си агент и с това спасява живота на много хора. Докато един ден е разкрит, заловен и измъчван почти до смърт. Успява да избяга, като се хвърля завързан от прозореца на висока сграда и до днес продължава да се укрива.

На премиерата на филма в родния град на автора на книгата Мартин Макгартленд -Белфаст, се налага той да я пропусне.  Макгартланд заяви, че МИ5 му е забранило да присъства на премиерата на филма от съображения за сигурност. „ С удоволствие бих отишъл, но не ми разрешават”, потвърждава той в разговор от неустановен адрес във Великобритания. Мъжът от Западен Белфаст, който постъпва в ИРА, за да осуети операциите й, живее в скривалище на МИ5 с дългогодишната си партньорка.”Разочарован съм, но в крайна сметка, безопасността ни е на първо място. Няма смисъл да поемаме излишни рискове,” каза той.

В ролите участват Бен Кингсли, Джим Стърджис (21, "The Other Boleyn girl"), Роуз Макгуън ("Черната далия", "Планета Терор").

Премиерата на филма в България е на 17 април (петък) 2009г.

Сподели в: