Филмът "Мустанг" спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС

Председателят на ЕП Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „МУСТАНГ“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник.

„Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

Господин Шулц поздрави трите финалиста, включително режисьора на победителя Дениз Гамзе Ергювен и неговия екип, като каза: „Тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси. Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно? Тези европейски филми заслужават нашата подкрепа и аз съм горд, че Европейският парламент за поредна година оказва помощ, за да може тези филми да се гледат възможно най-широко.“

При връчването на наградата режисьорът победител Дениз Гамзе Ергювен сподели: „По свой собствен начин „Мустанг“ подкрепя идеалите на Европейския съюз… Благодаря Ви за въздействието, което този филм успява да постигне благодарение на наградата ЛУКС.“

Силвия Коста, председател на Комисията по култура и образование, каза: „Наградата ЛУКС е пример за културна дипломация, съчетаваща подкрепа за изразните средства на културната и творческата индустрия с европейски копродукции, поощряване на културното и езиковото многообразие, а също така предлагаща артистични интерпретации на сложни действителности, които ни помагат да се разбираме взаимно. Не само в Европа но и по света.“

Другите два филми, селектирани за финала за 2015 г., бяха „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Медитеранеа“ (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно. Победителят се определя всяка година чрез гласуване от евродепутатите.

Парламентът поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.

Трите филма, селектирани за финала на наградата ЛУКС, се прожектират в 28-те страни членки на ЕС по време на филмовите дни ЛУКС от септември до декември. Целта е да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино, с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в селектираните филми.
Трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив. В Пловдив прожекциите са от 18.30 ч. в Лъки – Дом на киното („Медитеранеа“ – 7 декември, „Мустанг“ – 8 декември и „Урок“ – 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември). Филмовите дни ЛУКС ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Събитията се организират от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Международен София Филм Фест, Дом на киното София, Лъки – Дом на киното Пловдив и Европа Директно Пловдив.

Сподели в: