Филмът "История" на Горан Гънчев отличен с награда за късометражно кино

Победител за онлайн наградата Jameson за български късометражен филм  е игралният филм „История” на режисьора Горан Гънчев от Стара Загора! Той получи лаптоп Mac Book Pro и професионален софтуер за монтаж – Final Cut Studio.

„История” печели с убедителен коефициент – 3,54 от 102-ма гласували, дали общо 361 точки за филма. След него се нареждат както следва: "Четири", "SUB", "Луизет", "Да имахме жени", "Ревността", "The Flat-Footer Conspiracy or New Flat Order (NFO)", "ТЕСТ", "Ти гониш", "Урбанистик", "Колекционер" и "Indifference", съобщиха организаторите.

Те ни предоставиха и интервю с победителя.

Защо приехте провокацията да участвате в един чисто нов онлайн конкурс на сайта www.jameson-short.com?

 
Онлайн конкурсът, организиран от "Jameson", дава възможност на всички млади кинотворци (любители или професионалисти) да се изявят, представяйки продуктите си пред неограничен брой зрители. Освен всичко друго това е и един своеобразен начин да прецениш нивото си на работа. И най- важното е, че онлайн конкурсът дава шанс да бъдеш забелязан. Та нали става въпрос за "откриване на млади таланти". Основният ми мотив за участие е да си "сверя часовника" спрямо останалите.
 
Първоначално какви бяха Вашите очаквания?

 
Честно казано, се надявах да се класирам сред финалистите за голямата награда, но . . . може би следващата година със следващия проект. Въпреки това се чувствам изключително горд с настоящата награда.
 
Разкажете повече за своя опит в правенето на кино?
 
Преди около 4-5 години ми попадна програма за видео- и аудио-монтаж. Бях запленен от това, че в домашни условия и на собствения си компютър мога да направя филм! Впоследствие насочих усилията си в прецизиране и изучаване на седмото изкуство – от начало до край – от снимачната площадка до готовия филм. И така преминах през изработване на филми за природа и лов, ТВ поредици, музикални клипове, реклами и интро клипове, и така до … "Конкурсът"!

Как се роди Вашият филм “История”?

 
Първите стъпки към създаването на филма “История” направих преди 7 години, когато заедно с школа “Бага-Тур” се заехме да възродим “История”- та на древните българи. Такава е и идеята на филма – да представим, макар и в много кратък вариант, зараждането на българския народ по един атрактивен и привлекателен начин, достъпен за подрастващото поколение.
 
Мислите ли, че наградата на публиката може да ви помогне да реализирате свои сериозни проекти в киното, ако имате такива?

 
О, при всички случаи ще ми е от полза. Тази награда ще затвърди амбициите ми да продължа по пътя на кинотвореца. Един такъв конкурс е идеален старт за младите таланти в България. А такива има!
 
Какво според вас е мястото и значението на награди като тази в живота на българските режисьори?

 
"Целта, бе казал някой, туй е нищо, борбата – ето смисълът свещен!”
И все пак, когато вложиш много труд в един продукт и той ти се отблагодари, това те зарежда с още повече желание за работа и нови сили, за да продължиш борбата!
 
С какво ще Ви помогне в професионален план тази награда?
 

Възможността да бъда независим от времето и пространството J, а в днешната динамика това е важно. Ще развивам проектите си по всяко време и на всяко място, удобни за мен.
Човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му.
 
Какво бихте искали да кажете на всички, които са гласували за Вашия филм?

 
Едно голямо БЛАГОДАРЯ! Благодаря им, че са оценили труда и са заложили на филм с такава тематика. Това само може да ме радва, защото това показва, че в България все още има много родолюбци.
 
А на останалите участници, които се състезаваха заедно с Вас?

 
Достойна конкуренция, ще се видим на следващия филм фест! В България талантът блика като изворна вода. Браво!
 
Работите ли върху нов проект? Какъв е той?
 
Не спираме да работим с екипа на "Бага-Тур". В момента съм в процес на реализация на DVD диск, разработен въз основа на характерни сюжетни линии и герои от сагата “Пътят на меча". Премиерата на диска и представянето на книгата “Багатур – Мечът на сътворението” ще се състои на 17 април 2008 г. във Военния клуб в София. Входът е свободен, така че всеки любител на хубавата книга и кино може да заповяда.

Сподели в: