Филмът за Ролинг Стоунс "Shine a light" тръгва и по кината у нас

Носителят на Оскар Мартин Скорсезе прави документален филм за концерта на Ролинг Стоунс "Shine a light" и показва групата по начин невиждан досега. Заснет в известния "Beacon Theater" в Ню Йорк през есента на 2006 г., Скорсезе събира легендарната група, за да покаже запленяващата им енергия.

Режисьор – Мартин Скорсезе.
Продуценти – Майкъл Кол, Зейн Уейнър, Стийв Бинг.
Продуцент – Виктория Пърман.
Изпълнителни продуценти – Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс, Рони Ууд.
Помощник изп.продуцент – Джейн Роуз.
Оператор – Робърт Ричардсън.
Продуцентска компания – Concert Productions International, Shangri-La Entertainment.
Монтаж – Дейвид Тедеши.

Участват: Ролинг Стоунс, Кристина Агилера, Бъди Гай, Джак Уайт III.

Мартин Скорсезе е роден през 1942 г. в Ню Йорк и е отгледан в предградията на квартал в Малка Италия, която по-късно става вдъхновение за някои от филмите му. Получава бакалавърска степен по филмови комуникации през 1964 г. По-късно през 1966 г.  печели и магистърска степен в университета за филмово изкуство в Ню Йорк. По това време той прави няколко късометражни филма, спечелили награди, включително и "The Big Shave”.

През 1968 г. Скорсезе режисира своя първи филм, озаглавен "Who’s That Knocking at My Door?”. През 1979 г. работи като асистент-режисьор и по монтажа на документалния филм "Woodstock” и печели популярност за филма си от 1973 г. "Mean streets”. Скорсезе режисира първия си документален филм "Italianamerican” през 1974 г. През 1976 г. филмът "Шофьор на такси” е награден със Златна Палма на филмовия фестивал в Кан. След това работи по "Ню Йорк, Ню Йорк” през 1977 г., "Последен валс” през 1978 г.и "Разяреният бик” през 1980 г., който получава осем номинации за Оскар, включително и в категориите за най-добър филм и най-добър режисьор. Скорсезе режисира и "Цветът на парите”, "Последното изкушение на Христос”, "Добри момчета”, "Нос страх”, "Казино”, "Kundun”, както и "Невинни години”. През 1996 г. завършва четиричасовия документален филм "Пътуване с Мартин Скорсезе из американските филми”. Филмът е спонсориран от Британския филмов институт по повод стогодишнината от раждането на киното.

През 2002 г. излиза на екран дългоочакваният от него проект "Бандите на Ню Йорк” и печели много награди, включително Златен Глобус за най-добър режисьор.

"Авиаторът” тръгва по кината през декември 2004 г. и печели пет Оскара, един Златен Глобус и награда BAFTA за най-добър филм. Най-скорошният филм на Скорсезе "От другата страна” е награден с награда от гилдията на американските режисьори, със Златен Глобус, както и с пет награди Оскар, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

През годините Скорсезе печели и много международни награди. Той е създател и председател на Филмовата фондация, организация, отдадена на запазването на историята на киното.

* * *

С филма-концерт "Shine A Light" на Скорсезе ще се открие официално Киномания 2008
Стартира 22-рото издание на Световната кинопанорама Киномания

Сподели в: