Филмът за Йовков "Военен кореспондент" бе представен и в София

Филмът за Йордан Йовков "Военен кореспондент" бе представен в кино "Одеон" в София. На премиерата присъства и внукът на писателя – Боян Попов.

„Военен кореспондент” е филм за едно пътуване. Капитан Йордан Йовков трябва да занесе зад линията на Северния фронт в Добруджа годежния пръстен на своя приятел Климент Найденов. Годината е 1917-та. Изпълнявайки поръката на баща му, той среща по пътя полуслепия генерал Колев, ходжата, който кове кръстове за умиращите от холера български войници… За съжаление пристига твърде късно при своя приятел, който издъхва в ръцете му.  Младият Йовков пренощува в дома на неговата годеница.

Заедно с бележника, в който записва преживяното, той ще отнесе със себе си и болезнените спомени от случилото се.

В основата на сценария  са залегнали някои от военните разкази на писателя, спомени за Йовков от негови съвременници, както и спомени и откъси от войнишки дневници, съхранявани в Централния държавен архив и в Националния исторически музей.

Снимките са осъществени в Русе и околностите на Разград.

Сценаристи на филма са  Влади Киров и Владислав Икономов. Музиката е написана от Николай Иванов. Художник е Георги Тодоров, а оператор – Константин Занков. Режисьор на филма е Костадин Бонев.

Ролята на Йордан Йовков се изпълнява от Пенко Господинов. Във филма участват също Антоний Аргиров, Ирини Жамбонас, Йоана Буковска, Гергана Плетньова, Атанас Атанасов, Веселин Мезеклиев, Стоян Алексиев и др., както и със специалното участие на Елена Стефанова.

"Воненен кореспондент" ще бъде излъчен по БНТ на 5 май 2008 г., съобщиха от екипа.

Сподели в: