Филмът "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” днес в Дом на киното

Днес, от 18.30 часа може да гледате в Дом на киното филма на Светослав Овчаров „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа”. За студенти и ученици входът е безплатен.

Филмът разкрива България, нощта на 18 октомври, 1922 година. От „Ориент експрес” свалят на малка гара болен американец. Началникът на гарата и дъщеря му го посрещат враждебно. Постепенно той спечелва доверието им. Бащата разбира, че дъщеря му е решила да замине с американеца за Париж. Затова тайно го приспива и го натоварва на влака. На сутринта от госта е останал само къс хартия, на който е прикрепен орденът „За храброст”, даден на доброволеца Ърнест Хемингуей.

В основата на сценария стои историческия факт, че през есента на 1922 г. на връщане от Цариград Ърнест Хемингуей – тогава 23-годишен кореспондент на канадския вестник "Торонто дейли стар" – минава през България. Той се връща от "театъра на бойните действия" след края на войната между Турция и Гърция, а от България изпраща репортажа "Бежанците от Тракия". По думите на режисьора всички перипетии около преминаването на Хемингуей през България, представени във филма са плод на творческо въображение. В същото време обаче всяка реплика на главния герой е абсолютно автентична, взета макар и от друг контекст на богатата мемоарна литература, посветена на великия американски писател.

Режисьор и сценарист на филма е Светослав Овчаров, оператор е Огнян Калайджиев; продуценти са Асен Владимиров, Дико Михов, Светослав Овчаров, Теодор Василев. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков. В ролите ще видим Гергана Плетньова, Крис Хайслър, Руси Чанев, Иван Бърнев, Малин Кръстев, Стефан Мавродиев, Касиел Ноа Ашер, Цветана Манева. Снимките на филма са осъществени през 2007 г. в село Драгомирово край Свищов и в Селскостопанската академия в София. „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” е продукция на „Про Филм” и „Омега Филмс”, в ко-продукция с Българската Национална Телевизия, с подкрепата на Изпълнителна агенция „Национален Филмов Център”, Програма МЕДИА, Балкански Филмов Фонд към МФФ Солун.

Фестивални участия и награди

Специална награда на журито и Наградата за най-добър режисьор – Фестивал на българското кино „Златна роза”, Варна, октомври 2008
7 номинации от Годишните награди на ИА „НФЦ”2009  –  за най-добър филм,
най-добър режисьор, най-добър сценарист, най-добър оператор,
най-добра актриса, най-добър сценограф, най-добър композитор
2009 Награди на Националния филмов център – Награда за най-добър режисьор, най-добър сценограф
2010 Награда на публиката на Фестивала на Европейското кино, Лос Анжелис, Калифорния

Международен София Филм Фест 2009
МФФ Варшава 2008
МФФ Солун 2008
МФФ Бари 2008
МФФ Москва 2009  – програма „Български фокус”
МФФ Сао Паоло 2009
МФФ Калкута 2009
МФФ Дака 2009
МФФ Банкок 2009
МФФ Пуне 2010
МФФ Тибурон 2010
МФФ Чикаго 2010
МФФ Лос Анжелис 2010

Сподели в: