Филмът "Бунище Земя" показва пътя на боклука в София

Организаторите на Дни на предизвикателствата Ви канят на прожекция на филма “Бунище – Земя” (“Trashed”) на 2 февруари 2016 г. от 19 ч. в Дом на Киното. Билети на входа на киното: 3 лв.

Екипът на „Дни на предизвикателствата“ се старае да популяризира от своята трибуна екологичните каузи и ключови граждански инициативи, насочени към подобряване на природната и градската среда. Затова организаторите, съвместно с екологично сдружение За Земята, се включват с прожекция и дискусия в кампанията срещу проекта на Столична община да се изгарят отпадъци в ТЕЦ-София.

Събитието ще започне с презентация на експертите от За Земята, които ще разкажат за пътя на боклука в столицата, за ефекта от горенето на отпадъци в ТЕЦ-София върху “чистия” софийски въздух, който дишаме всеки ден. Ще се представят и добри решения на проблема с боклука в други български общини.

Ирена Събева след това ще ни покаже как да компостираме сами и то в градска среда и как Княжево се превърна в първия квартал с общностно компостиране.
Ирена беше част от Дни на предизвикателствата с обучението си “Предизвикай се да компостираш”.

Лентата „Trashed“ е едно от най-силните документални заглавия за световния проблем с отпадъците.
На каква опасност са изложени хората и околната среда заради замърсяването на
въздуха, земята и морето с отпадъци? Защо изгарянето не е решение и колко сериозно отрицателно влияние има то върху здравето на хората? Как всеки от нас може с малка промяна в навиците си да намали ежедневния боклук? За да намери отговори на тези въпроси, кинозвездата Джеръми Айрънс разговаря с учени, политици и обикновени хора по целия свят. Във визуално отношение и с емоционалното си въздействие филмът е едновременно страховит и красив, „Бунище – земя” отвежда Джереми Айрънс на едно пътуване, изпълнено с изумление, разкрития и надежда.

До 31 януари тече подписка срещу горенето на отпадъци на територията на Столична община, организирана от инициативна група на граждани, живеещи в район Сердика – най-близо разположения столичен район до ТЕЦ-София. Можете да разберете повече къде да се подпишете в подписката в страницата на кампанията във фейсбук – НЕ на изгарянето на отпадъци в София.

Още по темата:

До всички кандидати за кмет на София: Как да се махне шапката от смог

Сподели в: