Филмов ден на младите зрители

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал "София Филм Фест" отправят покана към младите зрители, които за пета година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 7 май – Филмовия ден на младите зрители – Домът на киното в София ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика. Вход – свободен.

СБОГОМ, БЕРЛИН (GOODBYE BERLIN / TSCHICK), филм на Фатих Акин (Германия, 2016, 93 мин)
13-годишният Маик се чувства невидим, защото емоционално дистанцираният му баща и майка му, която е алкохоличка, се интересуват само от собствените си проблеми и изобщо не му обръщат внимание. В училище ситуацията не е по-цветуща – най-красивото момиче го отбягва и Маик не знае защо. Чик е единственият му приятел – невъзпитано момче, което живее във висок блок в Хелерсдорф, пълен с руски имигранти. Един ден двамата открадват кола и поемат на пътешествие по знойните асфалтирани улици. Филмът е забавна комбинация от роуд мууви и филм за подрастващи. "Сбогом, Берлин" е адаптация на един от най-популярните детско-юношески романи в Германия, написан от Волфганг Херндорф.

МОМИЧЕТО ОТ ЕЗЕРОТО АНЦИ (THE GIRL DOWN LOCH ÄNZI / DAS MÄDCHEN VOM ÄNZILOCH), филм на Алис Шмид (Швейцария, 2016, 87 мин)
Това лято е много важно за 12-годишната Лаура, която живее в красива, отдалечена зона в швейцарските планини. Като единствена дъщеря в семейство на земеделски производители, оставена да се грижи сама за себе си, тя е обсебена от легендите за дефилето, където никой не смее да отиде. Когато едно момче от града пристига, за да помогне във фермата, тя най-накрая си намира приятел, с който да сподели страховете и фантазиите си. След като той си тръгва, тя намира смелост да опознае тайнственото място…

ЖИВОТЪТ МИ КАТО ТИКВИЧКА (MY LIFE AS A ZUCCHINI / MA VIE DE COURGETTE), филм на Клод Барас (Швейцария-Франция, 2016, 70 мин)
"Тиквичка" няма нищо общо със зеленчук – това е едно смело момченце. То мисли, че е останало само на този свят, след като изгубва майка си. Но в дома за деца за него ще започне нов живот и му предстоят много срещи. Симон, Ахмед, Жюжюб, Алис и Беатрис: всички те имат свои истории – и тези истории са толкова тъжни, колкото са крехки те самите. Когато си на 10 години, има какво да откриеш и на какво да се научиш – да имаш тайфа приятели, да се влюбиш. А защо не дори и да бъдеш щастлив… Този анимационен филм, предназначен за широката публика, е създаден на основата на роман. Той се отличава от повечето творби за млада аудитория със своята оригинална естетическа концепция, но най-вече със своя тон, който дава възможност да се поставят много сериозни въпроси по един доста различен начин.

*  *  *
В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

На 7 май младежи на възраст 12-14 години ще гласуват в 32 държави в Европа: Австрия (Виена и Санкт Пьолтен), Белгия (Брюксел), Босна и Херцеговина (Сараево), България (София), Великобритания (Лондон), Германия (Берлин и Ерфурт), Гърция (Атина), Дания (Олбор), Естония (Талин), Израел (Тел Авив), Испания (Барселона), Италия (Флоренция, Рим и Торино), Косово (Призрен), Латвия (Рига), Литва (Вилнюс), Люксембург (Люксембург), Македония (Скопие), Малта (Валета), Полша (Лоц, Варшава и Вроцлав), Португалия (Лисабон), Румъния (Клуж-Напока), Словакия (Братислава), Словения (Изола), Сърбия (Белград), Турция (Истанбул), Украйна (Киев), Унгария (Будапеща), Холандия (Амстердам), Финландия (Хелзинки), Хърватия (Загреб), Черна гора (Подгорица), Чехия (Прага) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

Наградата на младите зрители се организира и връчва от Европейската филмова академия и EFA Productions с подкрепата на немския фонд Mitteldeutsche Medienförderung (MDM).

Сподели в: