Филмови шедьоври от Близкия Изток

Непоказвани досега екранизации на режисьори от Близкия изток като Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф са включени в панорамата "Цветята на Корана". Специалният акцент във форума е киното на Иран, което ще бъде представено с десет от най- успешните си филми. Екранизациите се прожектират в Дома на киното, "Евросинема" и "Червената къща".

В програмата може да видите кинолентата "Специалитет Палома", награден с приза "Люмиер" за най- добър френскоезичен филм за 2008г., както и "Вива Алжир" на най-известния алжирски режисьор Надир Мокнеш. Главните роли и в двата филма изпълняват Биюна и Надя Каси, любимите актриси на Мокнеш. Носителят на "Кристална мечка" и на наградата за мир от " Берлинале"- "Костенурките могат да летят" също е сред заглавията в селекцията на форума. Трогателната история за децата, които обезвреждат мини на турско-иранската граница, е най-награждаваният ирански филм за последните пет години.

Обявеният за най- добър филм на фестивала в Истанбул "Девет" на режисьора Юмит Юнал, също гостува на панорамата. Аббас Киаростами ще бъде представен с разтърсващия "Десет" – филм откровение, чрез който зрителите се докосват до вътрешния свят на ислямската жена. Най-известната жена режисьор, работеща в Иран – Пуран Дерахшанде, участва с два филма – "Свещ на вятъра" и "Вечните деца". Сред заглавията са още най-добрият ирански филм за 2006 г. "Толкова близо, толкова далеч" и за 2007 г. – "Нощният автобус", "Студена сълза", с който изгрява звездата на Голшифте Фарахани (актрисата партнира на Леонардо ди Каприо и Ръсел Кроу в "Мрежа от лъжи" на Ридли Скот).  Особено място в иранската програма заема филмът "Иран – седемте лица на една цивилизация" – триизмерен киноразказ за 7000-годишната история на страната, компютърна възстановка на древната архитектура и представяне на обичаите и начина на живот на древните перси.

"Цветята на Корана" ще продължи до 12 февруари.

Програмата на филмите може да разгледате тук:

Концерт на Бернхард Гал в "Червената къща"

 

Сподели в: