Филмови Дни – кино “Балкани” feat. Спомени в ДТ Сава Огнянов““

Международно дружество "Елиас Канети" представя Филмови дни – Кино “Балкани” feat. Спомени от 22.02. до 24.02.08. Мястото е Драматичен театър "Сава Огняанов" (малка сцена), Русе.

Споменът е като едно трето измерение някъде между миналото и настоящето. Споменът прави миналото настояще. Ние си спомняме ту съзнателно, ту несъзнателно, ту индивидуално, ту колективно, ту планирано, ту безразборно. Със спомена оформяме нашето настояще и даваме смисъл на миналото. Споменът се нуждае от пространство. Филмите отварят и показват тези пространства на спомените.

Филмовите дни се фокусират върху индивидуалността на спомена в рамките на актуалните истоиризиращи и преосмислящи процеси в Югоизточна Европа. Краят на кому-низма и свързаната с това промяна на строевете доведоха не само до политически и икономически катаклизми, но изискваха и идеологически и мирогледни преориентации. В резултат на военните действия в бивша Югославия през 90-те години на миналия век в югоизточноевропейското пространство започват процеси на историизиране, в които най-новото минало става предмет на преосмисляне и обработка извън актуалните политически дебати.

Избраните документални и игрални филми се посвещават на чара на индивидуалните спомени и издирват пространствата на спомените в ежедневието, които стоят извън от официалната и институционализирана култура на спомена. Във време, когато обществеността е немислима без медиите, все повече нараства влиянието на виртуалните пространства на спомените, в които се рефлектира и прави настояще историята на съвремието.

Показаните филми разглеждат гръцката гражданска война, войната в бивша Югославия, социалистическото минало на България, но също и Брус Лий, Сократ и Кока-Кола. Чрез завръщането, ритуалите, разказването на истории, музиката или ежедневните случки в странство протагонистите на филмите получават едно лично пресъздаване на миналото.

В рамките на филмовите дни ще се покажат общо 11 премирани филма, които вече имат успехи на различни фестивали, като например фестивала Balkan Black Box в Берлин или фестивала GoEast във Вийзбаден и дават един многостранен поглед върху съвременното филмово изкуство в Югоизточна Европа.

програма:

Петък, 22.02.08

–––––
18 ч. A Cold Coke in the Days of the Cold War – Една студена Kока-Kола през Cтудената война;
(Език: български)
19 ч. Christmas Tree Upside Down – Обърната елха;
(Език: български)

Събота, 23.02.08

–––––-
14:45 ч. Sevdah–The Bridge That Survived – Севда-Оцелелият мост
(Език: хърватски, сръбски, босненски; Субтитри: английски)
16 ч. Enter the Dragon – Нашествието на Дракона;
(Език: хърватски, босненски; Субтитри: английски)
17 ч. Das Fr?ulein – Госпожицата;
(Език: немски, сръбски, хърватски; Субтитри: английски)
18:30 ч. Great Expectations – Големи очаквания
(Език: хърватски; Субтитри: английски)
19 ч. Дискусия

Неделя, 24.02.08
–––––-
15:45 ч. Children of 1948 – Децата от 1948
(Език: македонски; Субтитри: английски)
16:30 ч. Meine Freunde spielen jetzt Serbenmusik – Моите приятели свирят вече сръбска музика
(Език: немски; Субтитри: сръбски)
17:30 ч. Tomorrow Morning – Утре сутринта
(Език: сръбски; Субтитри: македонски)
19:00 ч. The Shutka Book of Records – Дневникът от Шутка
(Език: македонски, ромски; Субтитри: английски)

http://www.eliascanetti.blogspot.com

Сподели в: