Филмова пясъчна изложба от 1 юли в Бургас

Карибският пират Джак Спароу, Дарт Вейдър от „Междузвездни войни”, Батман, Чарли Чаплин и още много любими герои от световното кино ще могат да бъдат видени това лято в Бургас. Те ще оживеят от пясък в четвъртия поред и единствен по рода си в България Фестивал на пясъчните скулптури, който ще бъде официално открит на 1 юли в 21.00 часа с аудиовизуално шоу. В деня на откриването от 19.00 до 22.00 ч. пясъчният град ще бъде отворен за безплатно посещение. 

Темата на тазгодишното издание на иновативния фест, организиран от Община Бургас, е „Кино”. За по-малко от месец под сръчните ръце на 22-ма скулптури от 8 държави над 3000 тона пясък бяха превърнати във внушителни фигури на герои от 20 от най-добрите филми на всички времена. Фестивалът ще срещне публиката с добре познати персонажи от времето на нямото кино до най-съвременните блокбъстъри. 25 пясъчни фигури ще ни пренесат в света на:  „Властелинът на пръстените”, „Междузвездни войни”, „Батман”, „Хари Потър”, „Зоро”, „Кинг Конг”, „Робокоп”, „Хищникът”, „Пришълецът”, „Карибски пирати”, „Гладиатор”, „Аватар”, „Великолепната четворка”, „Хлапето”, „Синовете на великата мечка”, „Гъливер”, „Бен Хур”, „Монти Пайтън”, „Джурасик парк” и първия руски мултифилм „Гърбавото конче”.
 
„С всяка изминала година нивото на фестивала става все по-високо. Една от причините за това е все по-доброто представяне на българските творци”, сподели кметът на Бургас Димитър Николов, „През последните четири години те натрупаха значителен опит в извайването на скулптури от пясък, което все повече ни приближава и към една от целите на фестивала – да развием местна школа в тази сфера на изкуството”. Сред участниците в тазгодишния фестивал освен българи, има творци от Русия, Украйна, Латвия, Полша, Чехия, Холандия и за първи път от Австралия.

И тази година пясъчните скулптури ще останат до средата на септември, а цените на билетите ще са като миналогодишните – 1 лв. за деца и 3 лв. за възрастни.

Сподели в: