Филмова прожекция на "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов в НДК

От създателите на "Георги и пеперудите" и "Проблемът с комарите и други истории"

Днес от 19:00 часа в зала 1 на НДК ще се състои единствена прожекция на неповторимата филмова приказка на Андрей Паунов, в която миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнанническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни.

България / Германия, 90 мин., английски субтитри, 2011

Сценарист и режисьор: Андрей Паунов

Оператори: Борис Мисирков и Георги Богданов

Музика: Иво Паунов

Звук: Момчил Божков

Продуцент: Мартичка Божилова

Филмовата лента има Награда на Българска Филмова Академия 2011 за режисура на Андрей Паунов. Номинация Focal International Awards 2012 за майсторско използване на архив в пълнометражен филм.

Филмът е представен за първи път в света през септември 2011 г. в рамките на един от най-мащабните кинофестивали по време на Международния филмов фестивалТоронто Интернешънъл 2011. Преди да стигне до българския екран на Sofia Film Fest в началото на годината, филмът е прожектиран и на престижния европейски фестивал ФФ Лондон 2011.

„Ерол Морис среща братя Коен в този филм – един истински деликатес…”
Time Out London

„Архивите са използвани по великолепен начин… Монтажът е първокласен."
Variety

Билети на цена 8 лв. за единствената прожекция на "Момчето, което беше цар" за тази вечер се предлагат на касата на Билетен център НДК и в мрежата на "Ивентим".

Сподели в: