Филмова музика и многообразие от жанрове и култури в салон на изкуствата 2013

Осемнадесетото издание на Салон на изкуствата среща Изтока и Запада в любопитна смес от жанрове и култури, споделят организаторите от НДК. Една от илюстрациите на тази синергия е концерта на арт формация „ОМ”. Групата, чиято музика вплита елементи от фолклор, далекоизточни влияния, джаз минимализъм, амбиент и сакрални традиции, ще изнесе концерт, наречен „Музика за филми” на 17 април в зала „Люмиер” от 19.30 часа.

Триото Николай Иванов (клавишни, китара, флейти, композиции), Марина Великова (фагот, сопран саксофон) и Георги Ангелов (перкусионни инструменти) ще поднесат на зрителите „Музика за филми”, написана и изпълнена за ленти като „Подгряване на вчерания обед” (К.Бонев), „Една калория нежност” (И.Гръбчева), „Последното пътуване „(В.Барков), ”Военен кореспондент –Й.Иовков” (К.Бонев), новият „Слънчево” (И.Костов) и документалните „Посветените на Огъня” (В.Къркеланов), „Корабите са пълни” (К.Бонев),”Пътуване към Афганистан” (Венелин Петков), „Тотално Объркване” (Милена Кънева), „Истината за Орфей” (Стилян Иванов), „Галин” (Константин Занков) и др.

„ОМ” използват традиционни балкански инструменти– тамбура, тарамбука, кавал, двоянка, тъпан, гайда, а от Изтока – ситар, гхатам, табла, бамбо флейти, сас, деф, тар, гърлено пеене  и др., като ги смесват с китара, пиано, електронен бас, електронни инструменти и компютърно програмиране. През последните 20 години Николай Иванов и арт формацията са работили по музиката на над 40 игрални и документални филми. Много от темите са свирени на живо, но никога досега не са били подбрани и подредени в един цял концерт.

Осемнадесетото издание на Салон на изкуствата започва на 9 април и ще продължи до 26 юни, а на първи юли ще има специалон закриващо събитие. В порграмата са включени имена като Чучо Валдес, Ищар, Ал Бано, Тоци и Кутуньо, както и интересни български проекти като Jazzta Prasta, The Art of Big Band (Хилда Казасян, Васил Петров, Орлин Павлов и Биг Бенд Брас Асоциация с диригент Ангел Заберски), зрелищният спектакъл „Празна история”. Акцент в програмата е Детският Салон, както и Деня на отворените врати на НДК.

Продуцент на фестивала е Националният дворец на културата.

Сподели в: