Филми, фотоизложба и танци в полския институт през февруари

Какво предлага полския институт през февруари: урок по танци с вход свободен, фотографска изложба и преглед на планинарски филми:

2 февруари, вторник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Oткриване на изложба фотографски импресии „Варшава на четири очи” на Борислав Чонков и Ангел Ненов.
Борислав Чонков – по образование машинен инженер, още от студентските години започва да се занимава с фотография, която по-късно се превръща в негова професия.  В продължение на години живее в Гданск и Варшава. Има около 50 авторски фотоизложби в европейски столици и градове и участия във фотоизложби под егидата на ФИАП (в т.ч. Дания, Бразилия, Хърватска, Испания). Негови фотографии са публикувани в много полски и български списания. Член на Съюза на журналистите на Република Полша, на Клуба на фоторепортерите във Варшава, на Творческия фотоклуб на Република Полша и на Фотоклуба във Варна. Награден от министъра на културата и националното наследство на Полша с отличието „Заслужил деятел на културата“. 
Ангел Ненов – фотограф и видеооператор с дългогодишна практика, преподавател по фотография и операторско майсторство. Автор на документални, анимационни и експериментални филми. Ръководител на кино-фотоклуб „Варна”. Автор на много фотоизложби. Носител на награди от фотоконкурси и кинофестивали. Член на Фотографска академия – България и на Международната федерация на международната организация за фотоизкуство FIAP.
Изложбата продължава до 29 февруари.
                       
Фот. Б.Чонков Фот. A. Ненов
6 февруари, събота

11.00 ч., Полски институт, вход свободен
Каним всички на урок по танци – оберек от Лович
Танцуваме с професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на ансамбъла за песни и танци „Maзовше“ и Елица Костадинова.
Заявки за участие – в информационния пункт на Полския институт, тел. 02/981-09-07, 02/987-21-59 и на мейл sofia.info@instytutpolski.org

На 3, 4, 5, 8 и 9 февруари ще се състои прегледът на планинарски филми „Eхо от XV Mеждународен фестивал на планинарския филм Банскофилмфест ’2015”.
На прожекциите ви канят: Полският институт в София, Община Банско и Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”.
Ще бъдат представени всички наградени филми от миналогодишното издание на фестивала, както и няколко допълнителни филма.
Вход – 4 лв.; карта за всички прожекции – 15 лв.

3 февруари, сряда
18.00 – връчване на наградите от Mеждународния фестивал на планинарския филм Банскофилмфест’ 2015.
18.30 – 3 x 8000  (България, 2014, Жоро Торнев, Боян Петров, 54’)
Пълен киноразказ за изпитанията, през които преминава Боян Петров – първият българин, стъпил на три осемхилядника в рамките на 70 дни. Награда за най-добър български филм от МФПФ „Банскофилмфест“ 2015.
19.30  – За няколко мига (Франция, 2013, Бертран Дьолапиер, 26’)
„Елате с нас, за да откриете един друг алпинизъм – катерене + B. A. S. E.- скокове. Нашето „игрище” са Френските Алпи. Целта ни е да летим с костюмите-крило колкото се може по-бързо и най-дълго”, – канят героите и авторите на този филм.

19.50 – почивка

20.00  – Очарованието на виа фератите (Чехия, 2013, Иво Кошик, 5’)
„Няма страшно… Ще дойде време, когато всичките „шестици” или всякакви други турове ще ви омръзнат. Тогава единствената логична крачка ще бъде да се насочите към виа фератите”, – казва авторът на този филм.
20.10 – Юрек (Полша, 2014, Павел Височански, 80‘)
На 24 октомври 1989 г., по време на експедиция на Лхотце, загива Йежи Кукучка. Документалният филм на Павел Височански  показва човека, който се катери нагоре – не само в буквалния, но и в метафоричния смисъл. Разговори с членовете на семейството му, с приятели, архивни записи, снимки, откъси от телевизионни програми изграждат портрета не само на Кукучка, но на цялата общност на полските алпинисти през 80-те години на ХХ век. 
Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от МФПФ Банскофилмфест’ 2015.

4 февруари, четвъртък
18.00 – Звуците на парапланеризма (Франция, 2014, Шамс, 33‘)
Тео дьо Блик ни кани на уникален експеримент, наречен „Звуците на парапланеризма”. В хода му чуваме хармонията на природата с ритъма на мелодията, сътворена от младия пилот, докато изпълнява фигури от въздушната акробатика с параплан.
18.30 – Денят на Свети Силвестър в Хундвил (Италия/Швейцария, 2014, Микеле Трентини, 12‘)
Денят на Свети Силвестър или навечерието на Нова година се празнува два пъти – на 31 декември според Грегорианския календар и на 13 януари според Юлианския. Невероятно колоритно и зрелищно изглежда този празник в Хундвил, в швейцарския кантон Апенцел-Аусерроден с необикновените маски, които се изваждат единствено за карнавала на този ден.
18.45 – Водни пътища. Патагония (Испания, 2014, Микел Сарасола, 50’)
Филм за 600-километровата обиколка на Патагонския леден щит в търсене на път по непознати реки, през трудни водопади и през най-големите езера на Патагония.

19.40 – почивка
19.50 – Ски плюс балон с горещ въздух (Австрия, 2015, Йоханес Айцетмюлер, 10’)
„Балуун скиинг” е нещо ново, което хрумва на тиролска група около екстремния катерач Щефан Кек. Фрийрайдърите се издигат до някой връх с балон с горещ въздух и така осъществяват дълго лелеяната си мечта – колкото се може по-бързо и по-екологично да се наслаждават на девствения, дълбок сняг.
20.00 – Манаслу (Полша, 2015, Йежи Порембски, 25’)
Филмът за едно от най-важните събития в историята на зимния хималаизъм – през зимата на 1983/ 1984 г. експедиция от Закопане прави първо зимно изкачване на Манаслу (8163 м).
20.25 – Блутопия (Австралия, 2014, Саймън Блейър, Пийт Уайли, 15‘)
„Надяваме се, че, гледайки го, ще се радвате колкото и ние, докато го създавахме. Катерихме, бягахме, ходихме по високо опънато въже, упражнявахме каньонинг и B. A. S. E. -скокове по места, които обичаме. Вие какво обичате да правите? Правете го. Това ще бъде истинският ви подарък за света,” – това е посланието на авторите и участниците в този филм.

20.40 – Сунакали (Непал, 2014, Бходжрадж Бхат, 50‘)
Историята на женския футболен отбор от неголямото планинско селище Мугу, който успява да се класира за националния турнир. Благодарение на футбола момичетата успяват да променят начина на възприемане на жените в тяхната общност.
Награда на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи от МФПФ Банскофилмфест 2015.

5 февруари, петък
18.00 – Онекотан – изгубеният остров (Австрия, 2015, Симон Тус, 52’)
Уникален и спиращ дъха филм. Онекотан е част от огнения кръг на вулканичните Курилски острови в едно от най-бурните и най-студени морета в света. Остров в острова! Няколко смелчаци посещават това място, за да карат ски и изживяват едно от най-големите приключения в живота си.
18.50 – Проста машина (Франция, 2015, Грег Хакет, 5’)
Лифтът в Ла Грав е икона на съвременното екстремно ски-каране и предлага достъп до необработени и неконтролирани терени. Обезпокоен от неясното бъдеще на съоръжението, екипът на филма прекарва една седмица в Ла Грав. 

19.00 – К-2 и незабележимите пешаци (Пакистан, 2015, Яра Лий, 53’)
Разположен на границата между Пакистан и Китай, К-2 е втори по височина в света, но изкачването му е далеч по-трудно от това на Еверест.  Яра Лий показва отблизо живота, културата и традициите на тези, които правят възможни изкачванията на К-2.

19.50 – почивка

20.00 – Едно, седем, осем (Швеция, 2015, Грег Хакет, 6’)
Хенрик Вестлинг, на когото напрежението в работата започва да се отразява, решава да стане първият човек, изкачил всичките 178 върха в района Йемтланд и спуснал се със ски от тях. Оказва се, че за промяна в живота не е необходимо да се посещават далечни и екзотични места, просто трябва да се направят няколко крачки встрани от дома.

20.10 – „Metanoia“ и Джеф Лоу (САЩ, 2014, Джим Ейкмън, 79‘)
От върховете на света до ръба на живота – филмов разказ за легендарния алпинист, който започва с визионерските му изкачвания и стига до опустошителната болест.
Награда за цялостна реализация в екстремни условия от МФПФ Банскофилмфест’ 2015.  

8 февруари, понеделник
18.00 – С велосипед срещу изпитанията (Испания, 2014, Пабло Мартин, 46’)
Хуан Менендес Гранадос решава да се изправи пред предизвикателство, с каквото не се е справял никой преди него – да стигне до Южния полюс с велосипед, в режим на пълна автономност. След четиригодишна подготовка той тръгва на път, като преодолява невероятни трудности и постига безпрецедентен успех.
18.50  – Крис Бонингтън – живот и изкачвания (Италия, 2015, Виничио Стефанело, 22’)
Крис Бонингтън – един от най-големите алпинисти през втората половина на ХХ век, си спомня най-големите приключения през живота си, когато открива планините и прави изкачвания по цял свят.

19.00 – Матерхорн, мечтата на жената-птица (Швейцария, 2015, Риналдо Мараско, Жером Пиге, 52’)
Този филм разказва за едно от най-големите постижения на Жералдин Фаснахт, която на 7 юни 2014 г. извършва B. A. S. E.-скок и полита с костюм-крило от Матерхорн.

20.00  – почивка

20.15 – Последната граница (Австрия, 2015, Флориан Алберт, 13’)
Фло Оурли и малък екип от сноубордисти се отправят към едно от най-дивите места на нашата планета. Там четиримата екстремалисти се спускат по няколко смайващи, спиращи дъха линии.

20.30 – Нини (Италия, 2014, Джиджи Джустиниани, 65’)
Габриеле Бокалате и Нини Пиетрасанта се срещат на Монблан през лятото на 1932 г., влюбват се и след няколко години съвместно катерене се женят. Заедно изкачват много от най-трудните маршрути в Алпите. Пишат дневници и правят снимки, документиращи направеното. По онова време Нини е една от малкото жени алпинистки. През 2000 г., след нейната смърт, синът й намира в един сандък заснети от майка му филмови ролки…
Гран при от МФПФ Банскофилмфест’ 2015.

9 февруари, вторник
18.00 – Цитаделата (Великобритания, 2015, Аластър Лий, 55’)
Kaмерата на Аластър Лий, признат автор на планинарски филми, проследява двама британски алпинисти, предприели изкачване по северозападния гребен на върха Цитаделата, разположен в див и непристъпен район на Аляска. Това е първият в света планинарски филм, заснет изцяло във формат 4К, даващ възможност за проникване в света на катеренето както никога досега.

19.00 – К-2 – да докоснеш небето (Полша, 2015, Елиза Кубарска, 72’)
Много личен филм, в който режисьорката разказва за трагичните събития по време на експедицията на K-2 през 1986.  Тогава на върха загиват 13 от най-известните височинни алпинисти. Елиза организира експедиция, чиито членове са децата на загиналите алпинисти и тя самата. 
Специално споменаване на журито на МФПФ Банскофилмфест’ 2015.

20.00 – почивка

20.30  – Том (Испания, 2015, Анхел Естебан, Елена Гоатели, 68’)
В края на 2014 и в началото на 2015 г. британският алпинист Том Балърд първи в света изкачва в един зимен сезон шестте най-големи северни стени в Алпите – на Айгер, Матерхорн, Гранд Жорас, Пти Дрю, Пиц Бадиле и Чима Гранде ди Лаваредо.
Специалната награда на журито на МФПФ Банскофилмфест’ 2015.

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.

Нова Загора
15 февруари – 15 март
Художествена галерия „Руси Карабиберов”, пл. Свобода № 5
Документална изложба „Polska. Architecture”
Архитектурата в Полша преживява разцвет. През последните години са построени редица значими публични сгради – музеи и концертни зали, спортни обекти, училищни сгради. Финансирани с публични или общински  средства, както и с дотации от ЕС, проектирани от изтъкнати, избрани с конкурс архитекти, те се превръщат в символи на съвременността не само в местен или държавен, но също така и в международен план.
Изложбата представя 20 изключителни, новопостроени или ревитализирани обекти, заснети от изтъкнати полски фотографи – специалисти в тази област.  Автор на проекта на изложбата е високо цененият графичен дизайнер Едгар Бонк и неговите колеги. Към експозицията има  специално написан кратък текст на известната полска писателка от младото поколение Силвия Хутник.

… архитектурата трябва да предизвиква емоции, иначе е само конструкция,  лишена от човешки компонент. A сградите са предназначени на първо място за хората и архитектите в Полша се опитват да не забравят това… (Силвия Хутник)
       
18 февруари, четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Сърце, сърчице – реж. Я.Я. Колски (2014, 110 мин.)
Участват: Maрия Бландзи,  Юлия Кийовска, Maрчин Дорочински, Габриела Мускала, Борис Шиц, Maя Коморовска.
Maшенка мечтае за кариера на примабалерина. Един ден бяга от сиропиталището, а след нея тръгва Кордула, ексцентричната й учителка, любителка на татусите. Заедно те пресичат цяла Полша, за да може Маша да се включи в изпита в балетното училище.  Издирвани от полицията, те срещат по пътя си странни личности, които помагат на момиченцето да осъществи мечтата си.

25 февруари, четвъртък
14.00 ч., Софийски университет, Нова конферентна зала
Съвместно с Факултетa по славянски филологии и Къща за литература и превод – София
Преводаческа работилница  „Между книгата и автора. Колебанията на преводача на най-нова литература“ за студенти от магистърска програма "Преводач-редактор“.
Водещ – д-р Магдалена Питлак. 

Д-р Магдалена Питлак – българист, славист, преводач, доктор на хуманитарните науки по литературознание (2010). Гл. асистент в Института по славянска филология на  Ягелонския университет. Занимава се със съвременна българска литература и култура, както и с транслатология. Автор на книгата „Полифоничност в превода. Как поляци и българи четат „Бесове” на Фьодор Достоевски“  и многобройни научни публикации. Превела е на полски сборник с разкази  И други истории и либретото на Space Opera на Георги Господинов (премиера в Театър Велки в Познан, 2015). През 2013 г. в резултат на организираната от нея преводаческа работилница за студентите-българисти излизат от печат Ломски разкази на Емил Андреев. Понастоящем работи върху превода на Възвишение на Милен Русков и е гост на преводаческата резиденция на фондация „Следваща страница” и Столична община.

Сподели в: