Филми с Невена Коканова ще бъдат излъчени в кино "Одеон"

Филмотечно кино "Одеон" почита паметта на незабравимата Невена Коканова. На 12 декември 2008 г. тя щеше да навърши 70 години. По този повод ще бъдат излъчени филмите "Тютюн" – на 7 декември от 19 часа и "С дъх на бадеми" – на 9 декември от 19:30 часа. Входът е свободен.

"Тютюн"

България, 1962, 150 мин.
Режисьор – Никола Корабов, сценарий – Димитър Димов, Н. Корабов по романа на Д. Димов, оператор – Въло Радев, художник – Константин Джидров, музика – Васил Казанджиев. Участват – Невена Коканова, Йордан Матев,  Мирослава Стоянова, Иван Касабов, Никола Попов, Стефан Пейчев, Петър Слабаков.

Първа награда и награда за женска роля на Невена Коканова, Варна, 1963.

Не е лесно да се вмести в два часа и половина филмово време роман, в който е претворен цял период от българската история. Създателите на филма са разкрили основните образи, като запазват връзките между героите и обществената среда. Като тема на творбата Димитър Димов сочи "оная вътрешна хармония на личността, която поддържа вярата ни в човека и го прави неуязвим дори в нещастията, злото и паденията.” Филмът е изграден в бърз ритъм, с преобладаване на късите близки планове, макар да се забелязва "сюжетна фрагментарност”. Най-добре изпъкват образите, носители на определена морална теза. Всички компоненти на филма са на високо професионално равнище.                                      

"С дъх на бадеми"

България, 1967, 72 мин.
Режисьор – Любомир Шарланджиев, сценарий – Павел Вежинов, оператор –  Атанас Тасев, художник – Петко Бончев, музика – Ангел Михайлов. Участват – Невена Коканова, Георги Георгиев – Гец, Искра Хаджиева, Антония Чолчева, Стафан Данаилов.

Награда за женска роля на Невена Коканова и награда за мъжка роля на Георги Георгиев – Гец, Варна, 1967

„След работния ден във фризьорския салон Герда и Жени решават да се отбият в близкия ресторант. Герда споделя за връзката си с д-р Михаил Никодимов – семеен мъж, с когото живее от известно време. По същото време в дома на семейство Саваринови, хора от по-висока социална прослойка започва прием. Домакинята е положила много грижи за външността си. Направила си е прическа при Герда. Когато пристига младият учен Белокожов, става ясно, че той е причината за нейното вълнение. Но предпочитанията на младия учен са на страната на младата, непринудена Мина. В мансардата на Герда избухва скандал. Озлобена, тя казва на Никодимов всичко, което е таила в душата си. На вратата се звъни. Това е съпругата му. Той я отпраща. Връща се при Герда и заявява, че от утре ще остане завинаги при нея. Но нещо се е скъсало в душата на младата жена и тя го изгонва. Отчаян, Никодимов отива в болницата и изпива ампула цианкалий… В парка Мина и Белокожов, щастливи, разговарят за любовта…” 

Още за Невена Коканова

Сподели в: