Филмини се завръща с късометражни филми на голям екран

Международният фестивал за късометражно кино Филмини се завръща на голям екран. От 16-ти до 21-ви октомври салонът на Дома на киното ще посрещне за пети път любители и професионалисти на късометражната форма за новото дългоочаквано издание на фестивала.

И тази година кинофорумът ще покаже най-интересните късометражни филми, произведени след януари 2012 година в жанровете игрално, анимационно и експериментално късометражно кино.

Филмите от цял свят ще се състезават за атрактивни награди в категориите: Голямата награда на Филмини на стойност 1000 евро, Награда на KCB за най-добър балкански филм, Наградата на публиката.

Тази година акцент е наградата за най-добър български филм, която е изцяло насочена към създаването на нов кратък филм от наградения режисьор и неговия екип. Компаниите Magic Shop и Синемоушън предоставят съответно снимачна техника на стойност 5000 лв. и постпродукционни услуги (цветни корекции) на стойност 2400 лв. за създаването на новата късометражна продукция.

Конкурсните програми на ФИЛМИНИ ще бъдат съпроводени от паралелните секции „Лабó” – с експериментални филми и „Избрано от световен екран”, представяща най-ярките заглавия от последната година, обиколили престижните фестивали в чужбина и у нас.

~~
За Филмини:
Международният фестивал за късометражно кино Филмини стартира през 2007 година като първият и единствен фестивал със състезателен статус и сериозен награден фонд в София.  От тогава насам над 500 късометражни филми от цял свят бяха показани на публиката; над 20 международни награди бяха раздадени; наградени български филми поеха своя път по световни фестивали; международни гости от всичкикроищана Европа дадоха своя принос на фестивала; проведени бяха работилници и мастър класове за актьорско майсторство, анимация, филмов плакат, а през салоните на фестивала минаха над 5000 зрители.
Със  своята богата и разнообразна програма Филмини се утвърди през годините като най-значимото събитие за късометражно кино в София. Архивни кадри на фестивала могат да се видят на www.filmini.eu в секция Архив.
Организатори на Филмини 2013 са сдружение „Седем“ и „Скрийнинг Имоушънс” ООД в партньорство с ИА „Национален филмов център”,  БНТ, Националн фонд „Култура”, „СОХО” – Софийска холистична коуъркинг компания и компаниите Magic Shop, KCB Cinelab Bulgaria, Синемоушън, КЛАС Филм.

Сподели в: