Филип Седефчев излага скулптури в Перник

"Арт салон" в Дворец на културата, гр. Перник представя Изложба скулптура на Филип Седефчев. Ескпозицията е отворена до 18 февруари. Изложбата е тематично свързана с XIX международен фестивал на маскарадните игри, който се проведе от 29 до 31.01. 2010г. в града.

Филип Седефчев е сред идейните бащи на фестивала в далечната 1966 г. Автор е на запазеният знак, на първият плакат, както и на тотал дизайна на повечето от изданията на фестивала през изминалите 44 години.
Кукерската и сурвакарска традиции винаги са били вдъхновение в творчеството му. Настоящата изложба представя пластики от дърво в уникалният стил на автора. Няколко живописни платна пък са цветови акценти в скулптурната експозиция.

Кратка визитка на автора:
Филип Седефчев e роден на 25.09.1935 г. в село Садовик, Пернишко. През 1961 г. завършва Националната Художествена Академия, специалност “живопис” при проф. Ненко Балкански. Член на СБХ. Твори в областта на живописта, монументалните изкуства, скулптурата, графичен и пространствен дизайн. Автор е на над 300 реализирани постери, запазени знаци, гербове. Проектирал е и изпълнил над 90 монументални творби – стенопис, гоблен, витраж, пластики от дърво, камък, метал, керамика.

Сурвакарските и кукерски традиции са една от постоянните теми в творчеството му. Автор е на запазеният знак на традиционният Международен фестивал на маскарадните игри в Перник.  Живописта му е определяна като символен балкански „Оп арт”.

Вижте още:
Снимки от кукерския фестивал в Перник "Сурва 2009"

Сподели в: