Фестивал Sofia Architecture Week 2011

Ще разкрасим града по време на Sofia Architecture Week 2011

По време на Sofia Architecture Week 2011 три работилници, с българско и чуждестранно участие, ще оставят реална следа в рамките на града. Това ще се случи с помощта на екипите на: WhATA?и Томас Конг; студио Функт и Алберто Яковони и сдружение Трансформатори заедно с Хавиер Пеня и всички
доброволно записали се участници. В рамките на 4 дни и с минимален бюджет те ще покажат как изглежда: Идеалната детска площадка; Мобилна социална станция и Тунинговане на София (трансформaцията на един подлез).

Фестивалът за архитектура и модерна градска среда Sofia Architecture Week 2011 се организира за четвърта година от ЕДНО, фондация “Америка за България” и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019. Основната част от фестивала ще се проведе от 1 до 6 ноември, с основна локация: Перформ Бизнес Център, на пл. Позитано 2

Тунинговане на София
Трансформатори и гост архитект Хавиер Пеня (Испания) Работилницата Тунинговане на София цели да преосмисли подлезите и да предложи нов дизайн за тях. Избраният тук подлез свързва парка Борисова градина с Алея Яворов, а основната намеса, която ще бъде осъществена, е свързана с липсващото
осветление. Въпреки конкретиката на действие, идеята е да се направи по- задълбочено и широко проучване на подлезите в София изобщо, заради лошото и занемарено състояние на повечето от тях.

Хавиер Пеня e лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в Тунинговане на София. Преподавател в няколко университета в последните 12 години, Пеня изследва алтернативните решения, отвъд традиционната архитектура, дизайн и урбанистика.

Мобилна социална станция
Студио Функт и гост архитект Алберто Яковони (Италия)
Работилницата има за цел да проектира и изгради мобилно място в града, където хората да са свободни да сядат и да общуват както им харесва. Мястото трябва да е удобно и за игра на децата, да има добро осветление и възможност за подслон при лошо време, място за колела и специални поставки за храна и напитки. “Със
сигурност всеки oт нас e бил изправен пред подобен проблем в парковете – как да се преместят фиксираните пейки еднa до другa, за да паснат на общественото желание … адекватна социална “”мебел, която би подобрила общуването, което винаги сме желали”, обясняват още за идеята си архитектите от студио Функт.

Алберто Яковони е гост лектор на Sofia Architecture Week 2011 и ще помага в проектирането и изграждането на Мобилна обществена станция. Той е на мнение, че обществените пространства имат огромен потенциал, който надхвърля настоящата им употреба. Яковани изследва този потенциал посредством леки и почти незабележими намеси.

Да направим идеалната детска площадка WhАТА? и гост архитект Томас Конг (САЩ)
Целта на работилницата е да се състави задание за проектиране на детски площадки отвъд нормативите, регулациите, обществените поръчки и стандартните решения, като първо се питат ползвателите и всички заинтересовани. Ще бъде подготвена онлайн анкета, която ще се попълва свободно в интернет през първите 2 дни от работилницата. На третия ден, в събота, събраните данни ще се тестват на терен. Поканени за участие са: родители, архитекти/дизайнери/, ландшафтни архитекти и др.

Томас Конг е лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в заданието на работилницата Да направим идеалната детска площадка. Той е архитект и преподавател, силно обвързан с проекти, които разглеждат „другата“, не-строителната страна на сградите. Стратегиите за архитектурна намеса, които предлага, не произвеждат архитектура в буквалния и познат смисъл.

Програмата на фестивала съдържа: 14 изложби, 12 лекции, 7 работилници, 8 дискусии, 3 теми с посещение на специални обекти, 2 музикални партита, работни срещи, презантации, 4 филмови прожекции и др, които търсят отговора на въпроса “Архитектура с неограничени възможности?”.

Сподели в: