Фестивал "180 градуса" между 23 и 29 юли

От 23 до 29 юли в София ще се проведе международният фестивал "180 градуса", съчетаващ експериментална музика, съвременен танц, театър и визуални изкуства.

180° тази година включва осем основни артистични предизвикателства, както и още редица съпътстващи събития, на три локации в столицатаФабрика 126, Гьоте Институт и VIVACOM art hall. В мероприятието участие ще вземат над 20 артисти от цял свят. Инициатор и артистичен директор на събитието е музикантът Александър Хаджиев.

Откриването на фестивала ще бъде на 23 юли от 20:30 ч. във Фабрика 126, като в първия ден участие ще вземе композиторът на електронна музика Стефан Голдман, заедно с инструменталистите Дитмар Визнер, Йоргос Панайотидис, Сава Стоянов и Александър Хаджиев от известния немски ансамбъл за съвременна музика "Ensemble Modern". Голдман отново ще излезе на сцена в последния ден от фестивала, заедно с младите композитори Адриан Павлов (България), Лукас Тобиасен (Германия), Даниел Чернов (Аржентина) и Димитър Милев (България). Те ще ни провокират да преоткрием “ремикса” от оригинално електронно произведение на Голдман в индивидуалните интерпретации за ансамбъл на всеки един от останалите композитори. 

Друг световен артист, участващ в събитието, е Кристофър Джеймс Чаплин – най-малкият син на Чарли Чаплин. Кристофър Джеймс композира експериментална музика и ще представи програмата си A/V Vol.2, вдъхновена от София и нейните жители. В програмата участват още  Валентин Коле (обой), Жил Гритмр (пиано) и Лаура Ендрес (звуков дизайн). 

Освен това, ще може да видим и ще можем да видим и интерпретацията на столичани за града в селекцията от 10-те най-добри късометражни филма в конкурса на 180° “София през вашите очи”, които ще бъдат експериментално озвучени на живо.

В 180° ще вземат участие още част от музикантите на световно известния немски ансамбъл за съвременна музика "Ensemble Modern", както и ентусиастите от българския 180° Ensemble, който цели да експериментира в областта на съвременната класическа музика и да развие това изкуство в България. С изложби в рамките на фестивала ще се включат още българската архитектка Мария Барбудова и фотографката Щиляна Андонова, както и редица други артисти.

Входът за всички събития е “по желание”. Организаторите не искат да поставят цена на изкуството, затова оставят на публиката сама да реши как да допринесе за развитието на фестивала и артистите.

Основна цел на инициативата, която се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община и Гьоте Институт София, е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Сподели в: