Фестивал "Светът празнува в Пловдив"

На 15 юли, от 21 ч. в Пловдив се открива фестивала „Светът празнува в Пловдив”! Започва с още едно признание за великия Димитър Киров, чието изкуство остава непреходна ценност. Организаторите – Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив” и Международната фондация за българско наследство „проф. Петър Детев” ще връчат плакет и грамота от Министерството на културата за екипа създал филма „Светът ДиКиРо”.

В продължение на цяла седмица, всяка вечер пловдивчани и гостите на града, ще имат срещи със знаменити филми от целия свят, срещи с големите творци на съвременното изкуство, но и на традициите и културното наследство. Уникалната открита сцена, на която антични атлети поставяли своите рекорди в първите олимпиади, ще ни показва пътищата по които са вървели към нас предците ни, ще ни направи свидетели на епични битки за свобода, за опазване на наследството, ще ни развлича с музика и песни, ще ни разкрива древни мистерии, ще ни поднася комични истории, ще ни позволи да надникнем в света на велики артисти, ще повдигне завесата на много древни феномени.Ще ни зареди с паметни мигове от филми и живи театрални пърформанси. Гостуват ни културните институти у нас на Италия, Испания, САЩ, Полша, Унгария, Македония и още…

И това е само началото. Проектът „Светът празнува в Пловдив – доайенът на Европа” на Международната фондация за българско изкуство „Петър Детев” включва още ред чудеса, които биха се случили на тази открита ЖИВА сцена впоследствие –виртуални срещи в реално време с „ТВОРЦИТЕ НА ПАМЕТ” в Изкуството, Традициите и Културното наследство на света, но за тях, ако им дойде времето.

Сподели в: