Фестивал на хвърчилата ще се проведе в Шабла 22 – 23 септември

На 22 и 23 септември 2012 г. в близост до най-стария фар по българското черноморско крайбрежие, този до град Шабла, за втора поредна година ще се проведе Фестивал на хвърчилата – един пъстроцветен, ефирен и определено необикновен празник в края на лятото. Фестивалът се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Шабла.

Природните дадености на района го превръщат любимо място за зимуване на застрашената от изчезване червеногуша гъска, а красотата на полегатите скалисти брегове и широките поляни с постоянeн бриз са идеална сцена за Фестивала на хвърчилата, посветен на опазването на този вид птица. Събитието включва състезания с хвърчила, изпълнения на младежки театрални и музикални състави, и артистични формации от района, страната и чужбина. Улични артисти от цялата страна ще рисуват своите творби върху огромни цистерни, стари рибарски лодки и други необичайни “платна”, разположени сред уникалния екстериор на Фестивала, в близост до морето и на фона на Фара на Шабла. Надяваме се произведенията на изкуството на младите артисти да напомнят дълго за повода на Фестивала – червеногушата гъска, подпомагайки превръщането на този рядък вид в емблематичен за района.

Съпътстващите събития през двата фестивални дни са също доста разнообразни – работилници и арт ателиета, където ще се изработват хвърчила, оригами, птици и кукли от естествени материали, ще се рисува върху керамика, ще се демонстрират техники за декорация и дизайн, графити върху картон и други подръчни материали.

На щанда на БДЗП посетителите ще могат да се запишат за екскурзия за наблюдение на птици в района с професионален гид – орнитолог, а тези, които се интересуват от фотография биха могли да вземат участие във фотографските сесии на място и пленера за снимане на птици в тяхната естествена среда. Най-добрите творби от тези сесии, по подобие на първото издание на Фестивала, ще станат част от пътуваща изложба с избрани фотографии от Фестивал на хвърчилата 2012.

В края на първия фестивален ден, от 19.30 часа, в Зеления образователен център в град Шабла ще бъде официално открито второто издание на Фестивала на хвърчилатаШабла 2012. Следват прожекции на филми, концерт на открито в прекрасния парк на Зеления център, а в голямата му зала ще може да се види фотографската изложба „Дива природа и птици“.

Фестивалът е част от проект "Сигурно място за червеногушата гъска", финансиран от програма LIFE + на Европейския съюз.

Сподели в: