Фестивал на Тайландската кухня

Тайланд с неповторимата си екзотичност привлича вниманието. Това, което може да ни даде представа за него е кухнята. Тайландската кухня е световно известна с уникалните си вкусове и аромати. За втори път Хилтън София ще бъде домакин на нейното изключително представяне в България.

 

Фестивалът на тайландската кухня ще се проведе от 11 до 19 юни 2007 г. от 19 часа. Тайландските специалитети ще бъдат приготвени от готвачи на Хилтън Пукет Аркадия – главният готвач на “Тай” ресторанта Пайрой Каоропвонгчай, и Сиранее Чанкун, гравьор на плодове и зеленчуци.

Традиционните предястия ще включват сате от пържено пилешко месо с фъстъчен сос, панирани скариди на шишчета от лимонова трева и супа с кокосово мляко. Изобилието от основни ястия ще представи месни изкушения с къри сос, сладко-лютив лайм сос и нудли. Гостите ще имат възможността да се насладят на разнообразие от екзотични десерти, както и да участват в томбола с голяма награда – екскурзия в Страната на усмивките.

По време на фестивала в ресторант “Сезони” (който ще включва и тематичен тайландски брънч на 17 юни) бар “Артистс” ще предлага специално тайландско меню с отбрани изкушения.

Фестивалът на тайландската кухня в Хилтън София се организира съвместно с Почетното Консулство на Кралство Тайланд в България, Посолството на Тайланд и Туристическото Представителство за Балканския полуостров, както и с Qatar Airways.

Тайланд е разделен на няколко географски района – провинции. Местният климат е тропически и се характеризира с наличието на мусони. Има топли, дъждовни мусони, придружени с облаци от средата на май до септември, както и сухи, студени североизточни мусони от ноември до средата на март. Климатът на южния провлак е винаги горещ и влажен. Северната част на страната е планинска с най-висока точка – Дои Интанон с височина от 2 576 метра. Североизточната част е заета от платото Кхорат, обградена на изток от река Меконг. Централната част на страната е заета преобладаващо от равнинната долина на река Чао Фрая, която се влива в Тайландския залив. Южната част се състои от тесния провлак Кра, който се разширява в Малайзийския полуостров.

Страната има население 61 900 хил. жители. Гъстота – 120, 6 жит. на кв. км. Естественият прираст е 17. Средна продължителност на живота – мъже – 67 г., жени – 72 г. Етнически състав – тайски народи – 80, 2%, китайци – 12, 1%, малайци – 3, 7%, кхмери – 1, 3%, планински кхмери – 1, 2%, други – 1, 5%.

Флората и фауната са много богати. Тук се срещат 860 вида птици, множество влечуги, сред които голям брой змии, множество бозайници – слонове, тигри, леопарди, гибони, биволи и др. В миналото е имало и носорози, но през 1960-те години изчезват заради бракониерство и изсичането на горите.

Сподели в: