Фестивал на съвременната керамика 2012

Галерия – книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29
17 декември 2012 – 13 януари 2013

Повече за събитието:
„Тази изложба се организира за трета поредна година от Съюза на българските художници, и по-специално, от секция „Керамика”. Тя е естествено продължение на традицията на ежегодните секционни изложби. На този форум се представят творци – керамици, със своите последни произведения с камерен характер, които биха се вписали в интериора на съвременния дом или офис.
Керамиката, като най-древно и креативно изкуство, носи топлината и заряда на човешката ръка, сътворила както обикновения съд за ежедневието, така и магическото послание, във формите на идолите, сакралните предмети и абстрактните композиции.
Акцент в тазгодишната изложба е почетното участие на художничката Марена Джингова – утвърден автор, с множество творчески изяви от 1968 г. до сега; с участия в изложби у нас и в чужбина и реализирани монументални пана и пластики в цяла България.
За първа година секция „Керамика” представя и млад автор – Мария Йованович. Тя е завършила НХА, специалност „Графика”, а след това – бакалавърска и магистърска степен в специалност „Керамика” при проф. Ивана Енева. Тази 26-годишна художничка показва една нова естетика, носеща духа на младостта.
Фестивалът на съвременната керамика се открива в месеца, когато художниците – керамици честват своя покровител Свети Спиридон и това превръща изложбата в техен празник.”

Сподели в: