Фестивал на пясъчните фигури започва в Бургас

Първият в Бургас и в България фестивал на пясъчните фигури ще бъде официално открит на 3 юли 2008 г. Организатор и инициатор на уникалния за страната ни пясъчен град е Община Бургас.

16 от най-добрите скулптори в света работят по изграждането на 16 – те пясъчни фигури. Международните специалисти са от Холандия, Белгия, Италия, Украйна, Русия и Индонезия.

Сред тях е и шампионът в тази област – италианецът Джани Шумарини, архитект по професия. Над 20 са неговите участия в пясъчни фестивали от цял свят – Германия, Белгия, Холандия, Испания, Сан Марино и др. Носител е на редица престижни отличия – две първи награди от Международния фестивал на пясъчните фигури в Берлин (2006 и 2007 г.), първа и трета награда от Сервия, Италия (1999 и 2000 г.) и др.

Октопод, борещ се с вълна, е пясъчната интерпретация на Давид Енгеранд от Белгия, който е потомък на великия ренесансов творец Рубенс. Руският скулптор Анатолий Лунин вае прекрасни морски раковини над водата. Във фестивала участва и българският скулптор Рашо Митев, а възможност да развихрят своето творческо въображение ще имат и бургаските художници – Добрин Вътев и Атанас Стоянов. Те са заявили желание да покажат нивото и уменията на българската школа.

Оригиналните пясъчни произведения ще бъдат изложени до края на туристическия сезон. Те са с височина 4 метра, като една от тях достига 8 метра. Необходимите за изграждането на пясъчните скулптури 2500 тона пясък са безвъзмездно предоставени за целта и разположени на площ от 5 декара. Преди да започне извайването на приказните герои и морски чудовища, пясъчните диги са специално трамбовани, за по-голяма устойчивост.

Бургаският фестивал на пясъчните фигури ще се провежда всяка година, което ще го превърне в много по-интересен, защото никой скулптор не прави два пъти една и съща фигура, съобщиха организаторите на фестивала. За удобство на гражданите и на туристите в морския град се предвижда атракциите от пясък да бъдат осветени, за да могат да се посещават и вечерно време.

Пясъчният град в Бургас няма да има конкурсен или състезателен характер в сравнение със своите предшественици, провеждани в други държави. Единствената оценка ще бъде давана от естетическия и индивидуален вкус на посетителите на изложбата.

Сподели в: