Фестивал на българския шрифт Типофест 2014

На 12 юни 2014 г. в Бетахаус, София започва фестивалът на българския шрифт Типофест. Той ще продължи до 20 юни и ще предостави възможност за срещи и дискусии между специалисти и широката общественост. В рамките на фестивала ще се организират две изложби, конференция и две практически работилници. Събитието се организира от Велина Мавродинова, Кирил Златков, Илия Груев и Борил Караиванов с подкрепата на българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.
 
„Българският шрифт за много хора е непознат като явление. Малко са хората, които знаят, че освен църковнославянската писменост, българската държава е дала на света и съвременна, българска форма на кирилицата. Именно тази причина обуславя нуждата от провеждане на събития като шрифтовия фестивал, който ще се проведе за пръв път в България тази година.” – коментира Борил Караиванов, организатор на фестивала Типофест 2014.
 
Бетахаус ще бъде домакин на конференцията, която ще се проведе на 14 юни и двете работилници, които ще се проведат на 15 юни. Събитията са отворени както за шрифтови специалисти, така и за ученици, студенти, млади предприемачи и всички, които имат интерес да видят как се проектира шрифт у нас и каква е методиката в чужбина. Присъстващите ще научат още каква е лицензионната политика при продажбата на шрифт в България, как се стартира бизнес в този занаят, как се продават шрифтове през интернет и др.
 
Конференцията е основно събитие на фестивала Типофест 2014 и ще събере лектори и участници от страната, които ще представят и дискутират проблеми на съвременното развитие на шрифта. Входът е свободен след регистрация –  www.typofest.bg

Програма

10:30 регистрация

11:00 Богдан Мавродинов и останалите, Велина Мавродинова
11:30 Първите стъпки, Александър Неделев и Вероника Славова

12:00 кафе-пауза

12:30 Магистър по шрифт, Криста Радоева
13:00 Лицензиране на шрифтовете, Иван Нейчев

13:30 обяд

14:50 Хора на шрифта (Font Men), Андре Андреев
15:00 Корпорации, рендеринг и уеб, Ботьо Николчев
15:30 Типографски диалози, Красен Кръстев

16:00 кафе-пауза

16:30 Има ли хляб в шрифтовете? Светослав Симов
17:00 Запустяла земя, Илия Груев
17:30 За двете кирилици, Кънчо Кънев

18:00 закриване

Сподели в: