Фестивал на авангардното кино от 20-те години на ХХ век

Фестивалът ще се проведе между 25 и 28 март в кинозалата на НАТФИЗ, вход свободен. Организатори на събитието са студентите от трети курс, специалност Кинознание, по идея на проф. Мая Димитрова, с подкрепата на проф. Владимир Игнатовски и проф. Божидар Манов.

Целта на фестивала е да представи за първи път пред българската публика една завършена скица на авангардното кино от 20-те години на миналия век, чиито автори са сред най-значимите практици и теоретици в историята на световната кинематография (Дзига Вертов, Жермен Дюлак, Жан Епщайн…).

Ще бъдат показани също малко известните филми за българската публика на Ман Рей, Ханс Рихтер, Викинг Егелинг и Оскар Фишингер.

Лице на сюрреализма, зад кадър, ще бъде самият Луис Бунюел с първите си два филма – „Андалуското куче” (направен съвместно със Салвадор Дали) и „Златният век”.

Специално внимание е отделено и на френския филмов авангард и неговите представители Абел Ганс, Рене Клер, Марсел Дюшан, Жермен Дюлак.

Последният ден е посветен на немския експресионизъм с автори като Фридрих Мурнау, Карл Фройнд, Карл Майер и Фриц Ланг.

Прожекциите ще бъдат предшествани от представяне на режисьорите, филмите и особеностите, характерни за съответните авангардни течения.

Откриването на фестивала ще се състои на 25 март, четвъртък, от 16:30 часа в кинозалата на НАТФИЗ.

Тук можете да видите програмата.

Сподели в: