Фестивал за свободен театър

Първи фестивал за свободен театър!
Ако мислите, че знаете какво е театър, елате да си сверите часовника

Фестивалът е организиран от АСТ – Асоциация за свободен театър и ще се проведе от 16-ти до 20-ти ноември 2011 година в София. АСТ е член на Международна мрежа в областта на изпълнителските изкуства (IETM) и като част от сътрудничеството си с нея Фестивалът ще посрещне като свои гости и наблюдатели 15 чуждестранни мениджъри и ключови практици в областта на изпълнителските изкуства. С това фестивалът ще даде възможност за реална и продуктивна среща между българските свободни артисти и представителите на европейски и американски културни институции.  България ще има възможност да се докосне до опита на страни като Англия, Германия, Белгия или Холандия в обособяването на свободната сцена, който е безценен за появата на новаторски артистични проекти, равностойни на случващото се в останалите европейски страни.

            Фестивал за свободен театър за пръв път ще събере спектакли на независимата българска театрална сцена от последните три години, а в по-дългосрочен план фестивалът има намерението да се превърне в ежегодна „витрина” на продукцията на свободната сцена не само в страната, а също така да предоставя и международни проекти.

За първи път ще бъдат събрани на едно място продукциите на професионалистите, работещи извън системата на държавните театри като  по този начин стартира фестивална платформа за обединено представяне и обсъждане на тази продукция – фестивал на свободния избор и креативността.

Свободен театър” е буквален превод на немското freies Theater, който по смисъл е пълно съответствие на английското independent theatre или „независим театър”. С други думи – свободен театър е най-сетне името на всички тези смели пробиви, които се случват през годините извън или около институционалните театри, но които, поради недалновидното мислене за култура, са поставяни в позицията на безгласна периферия. Свободен театър означава поток на обновление на българската театрална сцена такава каквато я познаваме…

Основната програма на Фестивала за свободен театър включва 15 представления, разпределени в 5 дни (зрителите ще могат да посетят или да избират между три представления на ден).  Събитията в програмата на фестивала ще се случват на различни локации в града – независими и алтернативни пространства, между които и театри. Сред тези пространства са Театрална работилница „Сфумато”, Център за култура и дебат Червената къща, Студио  Suspacious, Дерида Денс Център, The Fridge.

Както никога досега селекцията е дело на самите автори на кандидатствалите спектакли – след поредица от презентации и обсъждания, и проведено гласуване, техният избор излъчи 15 заглавия, които в това първо издание да представят свободната театрална сцена в България. Сред тях зрителите ще видят познати, по-малко познати и непознати имена. А именно:

„Хуанита Хилдегард Бо” на Галина Борисова (след втората й премиера в Бард Колидж, Ню Йорк през 2009-та година), „Кълбо” на Петър Тодоров (няколко месеца след неговата премиера), „Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка” на Ида Даниел и ghostdog (позната на зрителите на ТР „Сфумато”), Акция „Червяк” на Валерий Пърликов (строго секретен театрален проект, който за пръв път ще даде възможност на по-широк кръг зрители да се срещнат с него), а също така и – авторският спектакъл на Димитър Димитров и Йордан Славейков „Паякът”, “STRINGS” на Петя Стойкова и базираната в Бургас танцова компания „Дюн”, безпардонното соло на Александър Георгиев “HEIDI” и два прекрасни танцови спектакъла върху скритите чудатости на ежедневието и свободното време – “In Be Twin” на Николина Тодорова и Деница Дикова, и „Епизод IV: размисли през свободното време” на Жана Пенчева за Гараж Collective.

И това далеч не е всичко! Първото издание на фестивала стартира с шест премиерни представления! Не пропускайте да видите премиерите на: Гергана Димитрова от Организация „36 маймуни” със спектакъла „Праехидно” (да не се бърка с пърформанс-четенето на същия текст през миналата година), новия мултимедиен проект на Веселин Димов “Любовният живот на съвременните роботи”, Брейн Стор Проджект и тяхната перформативна експозиция „Музей на хигиената”, мащабната международна танцова продукция на Дерида Денс „A.S.A” (за втори път в България след премиерата в рамките на “Sofia Dance Week”), както и две представления на чисто нови български пиеси, създадени в тясно сътрудничество със самите актьори – „Има такава пиеса” на Мартин Вангелов (ново, допълнено и преработено издание) и „Гарфънкъл търси Саймън” на Калин Ангелов и Здрава Каменова.
Колко пъти сте ходили на свободен театър? Ако е по-малко от пет, значи още нищо не сте видели. Ако нещо не ви е станало ясно, това само означава, че трябва да дойдете пак. А Фестивалът за свободен театър само ще ви улесни в това ваше желание като събере всичко само в пет ноемврийски дни!

Свободният театър е достъпен, но предизвикателен. И Фестивал за свободен театър цели да докаже това! Свободният театър определено има какво да каже на тези, които му се доверят, които прекарат известно време с него и настроят сетивата си за неконвенционални преживявания.

Сигурни ли сте, че знаете какво е театър?
Елате и си сверете часовника.

Сподели в: