Фестивал за ограничаване на тютюнопушенето

На 16 октомври 2007 г. , вторник, от 11.00 часа в зала Централ на хотел Форум, бул. Цар Борис III № 41, ще бъде проведена пресконференция с участниците в международното жури от международния фестивал-конкурс за пощенско изкуство, хумористична рисунка и карикатура на тема: “От лулата на мира до… табакерата”. Ще бъде подредена изложба с номинираните за награда творби. Организатор на фестивала e фондация “Имеон-Балкани” в партньорство със Съюза на българските художници, Световната федерация на карикатуристите – FECO и съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата. 

Фестивалът е включен във веригата от фестивали на FECO, провеждани в различни краища на света и третиращи общочовешки теми и проблеми. В него участват 878 рисунки от 127 автори от 36 страни от всички континенти, сред които са имената на световно известни художници от областта на рисувания хумор.

Главна тема на фестивала, който е на конкурсен принцип, е зависимостта към никотина и тютюнопушенето и борбата с нея. Целта на организаторите е по нетрадиционен начин да бъде ангажирано вниманието на българската общественост към тази така опасна и недостатъчно оценявана заплаха за здравето.

По време на пресконференцията ще бъдат обявени наградите от фестивала.
Журито заседава в състав:
Петер Ньовендайк – генерален секретар на Световната организация на карикатуристите, Холандия – председател;
Иван Токаджиев – зам.-министър на културата;
Юлия Борчева – директор на фондация «Имеон-Балкани»;
Анатолий Станкулов – арт директор на фондация «Имеон Балкани», зам.-председател на журито;
Татяна Цанкова – директор на на Дома на хумора и сатирата – Габрово;
Вилия Великова – главен експерт в дирекция «Обществено здраве» към Министерството на здравеопазването;
Кристиян Топан – председател на Дружеството на румънските карикатуристи, президент на FECO – Румъния;
Никола Оташ – карикатурист, вицепрезидент на FECO – Сърбия;
Георги Чалъков – председател на секция «Карикатура» към СБХ;
Милко Диков – карикатурист-аниматор;
Илиян Савков – карикатурист, в. Стандарт.

Фестивалът е част от националната програма за ограничаване на тютюнопушенето. Той ще се проведе в продължение на една година в различни градове на страната. Успоредно с пътуваща изложба с творби от конкурса, ще бъдат провеждани семинари на тема: «Етика на тютюнопушенето»; в мобилни кабинети специалисти от областта на зависимостите ще консултират желаещите да откажат цигарите за съвременните начини и средства.

Сподели в: