Фестивал за нова музика Тук/Сега

17–19 октомври (сряда–петък) в Червената зала на Център за култура и дебат "Червената къща" ще се проведе втория фестивал за нова музика "Тук/Сега", представен от Биляна Вучкова. С участието на: Дуокая (Ага Дзюбак – чело и Биляна Вучкова – цигулка), Марио Ангелов (пиано), Ясен Теодосиев (валдхорна), Антони Дончев (пиано), Росен Идеалов (кларинет), Валентин Геров (виола), Росен Захариев (тромпет), Александра Спасова (танц).

Със съдействието на Министерство на културата и Полски културен център.

17 октомври (сряда), 20.00 ч.

Червена зала
Музика на есенния сумрак
Георги Арнаудов – "Подзиме” за соло цигулка
Джордж Кръмб – из „Macrocosmos”
Оливер Кнусен – „Autumnal” за цигулка и пиано
Джон Харбисън – „Twilight music” за цигулка, валдхорна и пиано
Лазар Николов – 3 интерлюда
Алфред Шнитке – „Stille musik“
21.00 ч., Червена зала
Тихо
Спонтанни импровизации с Ага Дзюбак, Биляна Вучкова и Антони Дончев

18 октомври (четвъртък), 20.00 ч.

Червена зала
Мозайка
Джеймс Янатос – Три багатели за цигулка и чело
Дерек Бермел – Тема и абсурдности
Волфганг фон Швайниц – „Plainsound-Litanei” за соло чело
Фридрих Голдман – 3 строфи за цигулка и кларинет
Ърл Ким – Из 24 каприза
Къртис Хюс – Caduceus за цигука и чело
Кшищов Пендерецки – Струнно трио
Алфред Шнитке – Тиха музика
Себастиен Беранжер за цигулка и флейта
Джули Уърнц

19 октомври (петък), 20.00 ч.

Червена зала
Тринити визия
Биляна Вучкова, цигулка
Ага Дзюбак, чело
Росен Захариев, тромпет
Антони Дончев, пиано
Любомир Драганов, визия
Тринити свири свободно импровизирана музика на момента, тази вечер с визия в същия стил. Този проект разчита на осъзнатостта на публиката и на участниците в реалното време на пърформанса.
Вход за отделно събитие: 7 лв.
Абонамент за целия фестивал: 18 лв.

Цигуларката Биляна Вучкова е концертирала в Европа, Азия и САЩ като камерен музикант и солист на Мюнхенския Камерен Оркестър, Ню Ингланд Стринг Ансамбъл, Токио Метрополитен Оркестра, Симфоничен Оркестър на Българско Национално Радио и други. Чрез музикалните си изяви тя се представя на престижни концертни подиуми като Weill Recital Hall/Carnegie Hall в Ню Йорк, Jordan Hall в Бостън, Suntory Hall и Casals Hall в Токио, Symphony Hall в Осака, National Concert Hall в Тайпе, и Manuel De Falla Auditorium в Гранада с музиканти от ранга на Джулиард Квартет, Кливланд Квартет, Стивън Друри, Люси Шелтън, Ли Хайла и други. 

Биляна е отдаден камерен музикант и всеотдаен изпьлнител и интерпретатор на камерна музика. В момента е концертмайстор на Бостънския Модерен Оркестър и изпълнител с ансамблите Радиус, НотаРиотос, ДУОКАЯ и Тринити.

Скоро Биляна издава FACES (лица), новия й диск с музика на Вивие, Саариахо, Кодай и Манери. Нейната креативност и широк мироглед водят до навлизането й в света на имровизацията като отношението й към съвременния класически репертоар се характеризира със свобода и вдъхновеност присъщи и на нейните силно влияещи спонтанни импровизации. Биляна е дръзка личност и постоянна пътешественичка в непознатото.

Родена в семейството на музиканти, 4-годишната Биляна започва да свири на цигулка, дебютира като солист с оркестър на 9 години и едва 16-годишна записва първия си самостоятелен диск за Японската фирма Crown Record Ltd. Основните й преподаватели са Петър Арнаудов, Абрам Щерн и Феликс Галимир. Завършва с отличие музикалното училище в София и заминава да продължи обучението си в САЩ,  където получава специалната стипендия Хайфец в Университета на Южна Калифорния и защитава магистратура в колежа Манес в Ню Йорк.

DUOKAYA – Биляна Вучкова, Ага Дзюбак
DUOKAYA е създадено от две отдадени камерни изпълнителки и дръзки импровизаторки, силно увлечени по съвременната музика. Те споделят неудържимо желание за откриване на новото и навлизане в непознатото. Дуото е споделяло таланта си с публиката в България, Полша, Германия и Америка, където е създадено през 2003 г. Записвало е за радио и телевизионни станции в същите страни и е представяло разнообразни съвместни проекти с артисти, споделящи възгледите им. Обичано заради уникалния си стил, DUOKAYA грабва слушателя със способността си да музицира чисто, непринудено и създавайки интимна атмосфера с публиката си.

Автор на фотографията на Дуокая е Боряна Пандова.

Сподели в: