Фестивал за дигитално изкуство в Стара Загора

На 27 септември 2013 г. Стара Загора ще бъде домакин на първия по рода си Фестивал за дигитално изкуство „042“. Организатори на събитието са младият творец Дилян Бакалски и арх. Иван Киряков, които са си поставили за цел да развиват новото и нетрадиционно изкуство в Стара Загора. Съорганизатор на събитието е Община Стара Загора, която го е включила в културния си календар, в подкрепата за млади автори и подпомагане на новите форми в изкуството.

Пилотното издание на 042 ФЕСТ ще включи изложба в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, видео селекция от български и международни видео арт филми, презентация на Огнян Иванов, лекция на професор Петер Цанев, интерактивна инсталация на Стефан Дончев, видео работилница и лазерна проекция върху 45-метровата фасада на Синдикалния дом.

Събитието цели да запознае публиката с най-новите тенденции в дигиталните технологии и с тяхното използване в съвременното изкуство.

Програма
27 септември, Регионална библиотека „Захарий Княжески“
19:00 Официално откриване на изложбата и прожекция на видео програмата 
20:00 Лекция на проф. Петер Цанев – „Въведение в съвременното изкуство“
21:00 Презентация на Огнян Иванов – „Изкуствен интелект, гейм-енджин, текстуриране”
20:00-23:00 Лазерна проекция върху фасадата на Синдикален дом
целодневно – интерактивна инсталация на Стефан Дончев, Туристически информационен център, Стара Загора

Изложба
Изложбата на 042 ФЕСТ ще представи 14 творби на 7 млади автори, творящи в сферата на съвременното и дигиталното изкуство. Прави впечатление изключителната интерактивна насоченост, с която работят повечето участници, с което се стремят да подтикнат и самата публика към участие. Изложбата ще включва още няколко мащабни инсталации, които ще използват пространствените дадености на атриума в Библиотека „Захарий Княжески“ и ще разгърнат капацитета на мястото по един нов и непознат до сега начин. Творбите в изложбата са специално изготвени за 042 ФЕСТ.

Участници: Александър Михайлов, Дилян Бакалски, Зоран Георгиев, Иван Киряков, Нора Караламбева, Пламена Добромирова и Стефан Дончев.

Видео програма
Освен изложбата в Библиотека „Захарий Княжески“ ще може да бъде видяна и селекция от видео арт филми на български и международни автори. Творбите във видео програмата са избрани чрез интернационална отворена покана за участие, на която откликват автори от над десет страни. Финалната селекция за 042 ФЕСТ включва автори от България, Тайван, Австралия, Полша и Китай. В този смисъл видео програмата ще даде поглед върху тенденциите в дигиталното и видео изкуството в чужбина и ще постави работата на българските автори в диалог с тази на техните чуждестранни колеги.
Лекция на проф. Петер Цанев
Петер Цанев, професор по психология на изкуството и история на художественото образование и доктор по изкуствознание, ще направи лекция-въведение в съвременното изкуство. Той ще запознае местната публика с основни понятия в областта, при което ще наблегне върху противоречията, които характеризират съвременното изкуство.
Презентация на Огнян Иванов
Oгнян Иванов е скулптор, който работи и в сферата на компютърните игри и графика. В презентацията си „Изкуствен интелект, гейм-енджин, текстуриране” ще запознае любопитните с последните си разработки по създаването на изкуствен интелект за игри и енджин за физиката на играта, по която работи. Ще представи и програмата, която е създал – уникалния текстурен генератор DWs Slice.
Un#led – интерактивна инсталация на Стефан Дончев
Стъклената витрина на Туристически информационен център, Стара Загора ще бъде използвана за интерактивната инсталация на Стефан Дончев, която ще приканва минувачите да се спрат и се видят по един необикновен начин.

Видео работилница
Дава възможност на желаещите да се запознаят отблизо с процеса на правене на филм и сами да направят такъв. Резултатите от работилницата ще бъдат включени във видео програмата на 042 ФЕСТ.
Водещи на работилницата са Деян Барарев и Георги Маринов. Барарев е режисьор и сценарист, автор на филмите „Значителните други“ и „В час с Ботев“, който му носи международно признание и отличия от фестивали в Канада, Босна и Херцеговина и Канада. Номиниран е за награда „Стоян Камбарев“. Георги Маринов пък е оператор в едно от водещите студиа за реклама у нас.

Лазерна проекция
45-метровата фасада на Синдикалния дом ще се превърне в платно, върху което с помощта на лазер ще се проектират различни изображения. Чрез предварително отправена покана към публиката са събрани графики, които ще бъдат използвани за тази единствена по рода си за Стара Загора артистична намеса в градската среда. 

Сподели в: